Η κάρτα γραφικών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υποσυστήματα ενός υπολογιστή –σε περίπτωση δε που πρόκειται για gaming PC, τότε ο ρόλος της είναι πιο ουσιώδης κι από αυτόν του επεξεργαστή!

Αρκετοί είναι εκείνοι που όταν έρθει η ώρα για την επιλογή της κάρτας γραφικών τους, ρίχνουν μια ματιά στον αριθμό των GB της μνήμης της, θεωρώντας ότι είναι καλυμμένοι διαλέγοντας τον μεγαλύτερο.

Το παραπάνω όμως απέχει αρκετά από την πραγματικότητα ή αν προτιμάτε δε λέει όλη την αλήθεια. Οι παράμετροι που οφείλει να λάβει κάποιος υπ’ όψιν του πριν καταλήξει στην κάρτα του συστήματός του είναι αρκετές. Ναι, η μνήμη είναι σαφέστατα σημαντική όμως δεν “παίζει” μόνη της: χρονισμοί, bandwidth, ψύξη, θόρυβος, μέγεθος, ενεργειακές απαιτήσεις, θύρες είναι μερικά μόνο από τα… έξτρα που θα πρέπει να αναλύσει πριν επισκεφθεί τη σχετική σελίδα του BestPrice για να κάνει την επιλογή του.

Επειδή όμως όλα αυτά μοιάζουν τρομακτικά, τι θα λέγατε να ρίχναμε μια ματιά στους σημαντικότερους παράγοντες που καλό θα ήταν να εξετάσετε πριν επιλέξετε κάρτα γραφικών;

bestprice_1.thumb.jpg.d0a50be24d1ee074a32c890c4685ecf8.jpg

Μνήμη

Η μνήμη της κάρτας γραφικών παίζει τεράστιο ρόλο αφού από αυτήν εξαρτάται ο όγκος των δεδομένων που θα είναι σε θέση να εμφανίσει στην οθόνη σας. Για 1080p υπολογίστε τουλάχιστον 4 GB, ειδάλλως για 4K ανεβαίνετε πιο πάνω. Οι κάρτες που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν μνήμη τύπου GDDR5 ή GDDR6 –με το “G” να είναι για το “graphics”. Η δεύτερη είναι προφανώς νεότερης γενιάς, έχοντας χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς (14-16 Gbit/s ανά pin έναντι 8-12 Gbps για τις GDDR5/5X) μεταξύ άλλων.

Ταχύτητα ρολογιού (Clock speed)

Η ταχύτητα ρολογιού έχει να κάνει με τον χρονισμό της εκάστοτε κάρτας. Βλέπετε, δύο διαφορετικές υλοποιήσεις του ίδιου μοντέλου –από διαφορετικούς συνήθως κατασκευαστές- μπορούν να έχουν διαφορετικές συχνότητες, με τη μία να είναι ελαφρώς ταχύτερη της άλλης. Θα συναντήσετε δύο ταχύτητες ρολογιού, τη βασική (base) και την ενισχυμένη (boost): η τελευταία έχει να κάνει με τη μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει η κάρτα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Εύρος ζώνης (Bandwidth)

Ακόμα ένα στοιχείο που συχνά περνά –κακώς- απαρατήρητο. Το bandwidth στην κάρτα υποδεικνύει τον όγκο των δεδομένων με τον οποίο μπορεί αυτή να τροφοδοτήσει το σύστημά μας εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (συνήθως ενός δευτερολέπτου αφού μετριέται σε GB/s). Όσο πιο μεγάλο το bandwidth τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ταχύτητα της μνήμης της κάρτας και κατ’ επέκταση τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η λειτουργία της τελευταίας.

bestprice_2.thumb.jpg.a1205acea9cee79589450b75b12351fb.jpg

Θύρες

Βεβαιωθείτε ότι η κάρτα που έχετε προτιμήσει θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας σε οθόνες, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον. Θα πρέπει να έχει αρκετές εξόδους προκειμένου να μπορείτε να συνδέσετε τις οθόνες σας. Κάποιες κάρτες δίνουν βάρος στις HDMI, άλλες στις DisplayPort –ορισμένες υποστηρίζουν ακόμα τις DVI.

Ψύξη / θόρυβος

Είθισται οι κάρτες που έχουν υπερχρονιστεί εργοστασιακά (έχουν γίνει overclocked δηλαδή) να έχουν και ικανότερο σύστημα ψύξης, οπότε ως εκ τούτου αναπτύσσουν και χαμηλότερες θερμοκρασίες –με το ανάλογο κόστος φυσικά. Ένα design που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι αυτό με τους τρεις ανεμιστήρες, αφού συνδυάζει την αποτελεσματική ψύξη με τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου. Η υδρόψυξη αποτελεί πάντα μία πιθανή λύση, αν και οι τιμές των σχετικών υλοποιήσεων “εκτοξεύονται”.

Μέγεθος

Μην το γελάτε καθόλου! Κάποιες κάρτες διαθέτουν διπλάσιο ή ακόμα και τριπλάσιο όγκο απ’ ό,τι θα περιμένατε. Δε θέλετε με τίποτα η καινούρια σας κάρτα να μη χωράει στο κουτί ή να έρχεται σε επαφή με άλλα υποσυστήματα του υπολογιστή σας. Μετρήστε καλά τις διαστάσεις της και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χώρος τόσο για την κάρτα, όσο και για τη μονάδα ψύξης της –εξασφαλίστε όσο το δυνατόν καλύτερη απαγωγή θερμότητας.

Ενεργειακές απαιτήσεις

Σε πρώτη φάση ελέγξτε ότι το τροφοδοτικό σας θα έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το βάρος της κάρτας γραφικών που επιλέξατε. Δείτε προσεκτικά πόσα Watt θα χρειαστεί αυτή και υπολογίστε αν το τροφοδοτικό σας επαρκεί –καλό είναι να μη βρίσκεται στο όριο. Παράλληλα, τα ισχυρότερα μοντέλα καρτών δεν αρκούνται στην τροφοδοσία μέσω της θύρας PCIe και φέρουν υποδοχή για μία επιπλέον σύνδεση με το τροφοδοτικό (το βύσμα έχει συνήθως έξι ή οκτώ pins). Εν τοιαύτη περιπτώσει, σιγουρευτείτε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα.

bestprice_3.thumb.jpg.8ccd227ad5ce84f02311ae6d08859fce.jpg

Κατηγορίες καρτών

Έχοντας αναλύσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση μίας κάρτας γραφικών και ως εκ τούτου την επιλογή σας, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στην κατηγοριοποίησή τους. Το βασικό κριτήριο εδώ είναι ένα –το κόστος. Ο οικονομικός παράγοντας άλλωστε παίζει κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση κάθε χρήστη.

Προς διευκόλυνσή σας ξεχωρίσαμε τρεις κατηγορίες: budget, mid και extreme. Ας δούμε τι μπορούμε να περιμένουμε από την καθεμία σε ό,τι αφορά την απόδοση και το κόστος:

Budget

Κατάλληλες για εκείνους που αρέσκονται να απολαμβάνουν περιστασιακά παιχνίδια, δίχως να έχουν σπουδαίες απαιτήσεις σε θέματα γραφικών. Τα 1080p της Full HD ανάλυσης είναι το “ταβάνι” τους ενώ είναι ικανοποιημένοι με τις ρυθμίσεις κάπου μεταξύ των low και medium. Με μνήμη έως 4 GB κι αυτά GDDR5 και bandwidth που οριακά ξεπερνά τα 200 GB/s υπό προϋποθέσεις, τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά άλλωστε. Το κόστος των καρτών αυτής της κατηγορίας κυμαίνεται μεταξύ 130€ και 200€ καθιστώντας τις ιδανικές για κάθε budget gaming PC.

Mid

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν καθώς οι κάρτες της μεσαίας κατηγορίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών. Κατάλληλες για ποιοτικό gaming στα 1080p και τα 1440p, οι εν λόγω προτάσεις μπορούν υπό προϋποθέσεις να καλύψουν μέχρι και ανάγκες VR. Με τα 8 GB GDDR6 (ή HBM2 στην περίπτωση ορισμένων μοντέλων της AMD) να αποτελούν τη συνηθέστερη επιλογή, κάμποσο bandwidth και υψηλούς χρονισμούς, κάθε παίκτης που έχει απαιτήσεις από το σύστημά του θα είναι σε θέση να απολαύσει gameplay με εντυπωσιακά γραφικά ανεξαρτήτως τίτλου. Το κόστος των καρτών της κατηγορίας ξεκινά λίγο πάνω από τα 200€ και φτάνει μέχρι τα 500€.

Extreme

Για εκείνους που τα θέλουν όλα, που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση στην απόδοση του συστήματός τους, που δίνουν “τα ρέστα” τους για μία κάρτα γραφικών που δε θα τα βρει πουθενά σκούρα, η τρίτη και τελευταία κατηγορία είναι ό,τι πρέπει. Οι κάρτες της απευθύνονται σε εκείνους που είναι έτοιμοι να πληρώσουν αδρά δαπανώντας ποσά άνω των 500€ για κάρτες που θα τους χαρίσουν σπουδαία γραφικά σε 4K ανάλυση και οθόνες με υψηλό framerate. Βασισμένες σε αρχιτεκτονικές τελευταίας γενιάς και ενσωματώνοντας τεχνολογίες που μοιάζουν να έχουν έρθει από το μέλλον (βλ. ray tracing και AI), είναι τέλειες για rigs εκτός συναγωνισμού.

bestprice_4.thumb.jpg.5828b74fb1b8a2a7719b41854d13f7ac.jpg

Τι προτείνουμε;

Μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά μιας κάρτας γραφικών και γνωρίσαμε και τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται αυτές βάσει τιμής –εντάξει, και χαρακτηριστικών. Ποιες είναι όμως εκείνες που αξίζει να προτιμήσει κανείς από την καθεμία; Η αλήθεια είναι πως στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών η AMD έχει ορισμένες εξαιρετικά θελκτικές προτάσεις. Στις ακριβές κάρτες ωστόσο, η NVIDIA έχει σημαντικό πλεονέκτημα. Χρησιμοποιώντας το BestPrice για να βρούμε τα καλύτερα deals της αγοράς, καταλήξαμε στις παρακάτω:

AMD Radeon RX 570 (Budget)

Με αρκετές υλοποιήσεις σε καλή ποιότητα και χαμηλή τιμή, η Radeon RX 570 είναι ό,τι πρέπει για εκείνους που θέλουν μια κάρτα για αξιοπρεπές gaming στη Full HD ανάλυση. Κάνει όλα όσα υπόσχεται, αποδίδοντας απολύτως ικανοποιητικά. Υποστηρίζει τεχνολογία FreeSync και HDR. Προτιμήστε την έκδοση των 8 GB έναντι εκείνης των 4 GB.

AMD Radeon RX 580 (Budget)

Βασισμένη στον επεξεργαστή Polaris 10 της απόλυτα επιτυχημένης RX 480, η RX 580 έρχεται με βελτιωμένο χρονισμό και καλύτερη απόδοση στα 1440p και καταστάσεις VR. Με Vulkan API, DirectX 12, υποστήριξη HDR και Freesync 2 αποδίδει άψογα ανεξαρτήτως συνθηκών.

NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti (Mid)

Ένα από τα πλέον “πολυφορεμένα” μοντέλα καρτών γραφικών, η GeForce GTX 1660 Ti αποτελεί την πλέον προσβάσιμη πρόταση για όσους αναζητούν μια προσιτή υλοποίηση της αρχιτεκτονικής Turing. Κορυφαίοι shaders, άψογη απόδοση σε streaming και gaming και μνήμη τύπου GDDR6 συμπληρώνουν ιδανικά το πακέτο.

NVIDIA RX 5700 XT (Mid)

Με όπλο την εξαιρετική σχέση τιμής/απόδοσης που επιτυγχάνει, η RX 5700 XT ενσωματώνει μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής, εξασφαλίζοντας εξαιρετική απόδοση στα 1080p και τα 1440p. Freesync και Freesync 2 HDR εξαλείφουν το stuttering ενώ η υποστήριξη framerate έως και 120 Hz την καθιστά κατάλληλη πρακτικά για κάθε οθόνη.

NVIDIA GeForce RTX 2070 Super (Extreme)

Ιδανική για 4K και VR gaming, η RTX 2070 Super στηρίζεται στην αρχιτεκτονική Turing διαθέτοντας εξαιρετικά γρήγορο επεξεργαστή νέας γενιάς, τεχνολογίες ray tracing και AI. Με shading νέας γενιάς, DirectX 12, G-Sync, RT και Tensor cores, θα καλύψει τα “θέλω” ακόμα και των πλέον απαιτητικών.

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti (Extreme)

Ένα πραγματικό “τέρας” επιδόσεων, η RTX 2080 Ti αποτελεί το καμάρι της NVIDIA και εδώ που τα λέμε όχι άδικα. Με αρχιτεκτονική Turing, 11 GB GDDR6 RAM, τεχνολογίες ray tracing και AI, είναι σε θέση να αποδώσει άριστα σε ανάλυση 4K, υποστηρίζοντας gaming και streaming ταυτόχρονα.

Εν τέλει

Όπως εξηγήσαμε και στην αρχή του κειμένου, η επιλογή κάρτας γραφικών για τον υπολογιστή σας απαιτεί κάμποση σκέψη. Ελπίζουμε πως οι γραμμές που διαβάσατε θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε την κάρτα που ταιριάζει τόσο στο σύστημα, όσο και στις ανάγκες σας. Αν μάλιστα τα μοντέλα που σας προτείναμε δε σας καλύπτουν, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την κατηγορία των καρτών γραφικών του BestPrice και να χρησιμοποιήσετε τα διαθέσιμα φίλτρα της ώστε να εντοπίσετε το κατάλληλο.

  • Thanks 1