Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, που θα πληρούν αυστηρότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας, μεταξύ των οποίων η συμπερίληψη βιομετρικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΛ.ΑΣ., η νέα ταυτότητα θα είναι πλαστική και θα περιέχει μικροτσίπ με αποθηκευμένα τα βιομετρικά δεδομένα του κατόχου. Σε αυτήν, θα εμφανίζεται η φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου, όχι όμως και το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Η αντικατάστασή της αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε., ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί η αντικατάσταση και των διαβατηρίων, στα οποία θα είναι επίσης αποθηκευμένα τα βιομετρικά δεδομένα του κατόχου. Το κόστος αντικατάστασης των παλιών ταυτοτήτων υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Κάθε νέα ταυτότητα θα κοστίζει 8 έως 10 ευρώ και το αντίτιμο θα πληρώνει ο πολίτης. Η έκδοσή τους θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική, ενώ πρόθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι πρώτες βιομετρικές ταυτότητες να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2018.

Το τελικό κείμενο της προκήρυξης θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες και μετά θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές οι 7-8 από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως του κλάδου. Μένουν να προσδιοριστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων εγγράφων ενώ το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ

Η επιτάχυνση των διαδικασιών συμπίπτει με την αξιολόγηση από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security), της εφαρμογής του προγράμματος visa waiver, που επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών –και της Ελλάδας– να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Η μη αντικατάσταση των παλιών εγγράφων με νέα, βιομετρικά αποτελεί ένα από τα εναπομείναντα σημεία κριτικής των ΗΠΑ εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης.

44.jpg.daa1946d19b87be14c537b2d8aef421a.jpg

Kathimerini.gr