Ρώσοι χάκερ αναμίχθηκαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αυτό ανέφερε κατά την ακρόασή του από επιτροπή της Γερουσίας ο πρώην διευθυντής του FBI James Comey, ένα μήνα μετά την απόλυσή του από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ακρόαση πραγματοποιείται παράλληλα με τις έρευνες του FBI για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας την προεκλογική καμπάνια, ένα θέμα που “στοιχειώνει” τον Τραμπ.

 

Οι αιτιάσεις για τη ρωσική επιρροή ξεκινούν πριν από τη Διάσκεψη του Δημοκρατικού Κόμματος, με χάκερ που επιτέθηκαν σε αξιωματούχους με την τεχνική”ηλεκτρονικού ψαρέματος” και διέρρευσαν ντοκουμέντα μέσω του WikiLeaks. Πληροφορίες για ανάλογα κρούσματα συνεχίστηκαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας και τους επόμενους μήνες, ακόμη και μετά το τέλος της αναμέτρησης.

 

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε μία έκθεση της NSA, σύμφωνα με την οποία χάκερ προσπάθησαν να παραβιάσουν μία εταιρεία που ανέπτυξε λογισμικό το οποίο χρησιμοποίησαν στις εκλογές 8 πολιτείες, όπως επίσης και να επιτεθούν με “ηλεκτρονικό ψάρεμα” σε αξιωματούχους.

 

Σύμφωνα με τον Comey, η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρο έως και 1.000 αξιωματούχους συνολικά, ενώ υπάρχει πλήθος ενδείξεων που συνηγορεί στο γεγονός ότι οι επιθέσεις ενορχηστρώθηκαν από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

 

Link.png Site: CNET