Μπορεί οι ερασιτέχνες ή οι μη επαγγελματίες επιστήμονες να μην έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ομόλογοι τους, ωστόσο η αφοσίωση τους μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ανακαλύψεις που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ανέφικτες.

Απλοί πολίτες, εδώ και πολλά χρόνια συνεισφέρουν στην επιστημονική έρευνα, διεξάγοντας επιστημονικές έρευνες παράλληλα με επαγγελματίες επιστήμονες σε διάφορους τομείς όπως στην οικολογία και στο περιβάλλον, στη πληροφορική, στην αστρονομία κ.ά.

 

Πρόσφατα, μία υποστηριζόμενη από τη NASA πρωτοβουλία Επιστήμης των Πολιτών με την ονομασία Backyard Worlds: Planet 9, εντόπισε ένα φαιό νάνο ή καφέ νάνο. Πρόκειται για ένα υποαστρικό σώμα και έναν κατά κάποιο αποτυχημένο αστέρα, που εξαιτίας του μικρού του μεγέθους, δεν κατάφερε να ξεκινήσει ή να διατηρήσει τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις για να γίνει ένας λαμπερός ήλιος.

 

Ο καφέ νάνος ανακαλύφθηκε από την Rosa Castro και άλλους τρεις ερασιτέχνες παρατηρητές που έψαχναν ανάμεσα σε φωτογραφίες που είχε στείλει ο δορυφόρος Wide-field Infrared Survey Explorer. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι σημαντική για αρκετούς λόγους, και όχι μόνο επειδή δεν έγινε από αστρονόμους επαγγελματίες.

 

Αν και θα είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν υπολογιστές που σαρώνουν τις εικόνες για να ανιχνεύουν αλλαγές, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει στη περίπτωση των καφέ νάνων, επειδή φαίνονται αμυδρά και επειδή είναι πολύ εύκολο για ένα μηχάνημα είτε να μην καταφέρει να δει τη πληροφορία είτε να αφιερώσει πολύ χρόνο επεξεργαζόμενο άχρηστα δεδομένα. Η Rosa Castro και η ομάδα της όχι μόνο κατάφερε να δει κάτι που το πιθανότερο είναι ότι θα ξέφευγε από έναν υπολογιστή, κατάφερε να εντοπίσει έναν ιδιαίτερα αχνό ή αμυδρό καφέ νάνο, που μόλις φαινόταν. Ενδεχομένως μελλοντικά να γίνουμε μάρτυρες και άλλων τέτοιων ανακαλύψεων.

 

gallery_286955_4086_58599.gif

 

Η πρωτοβουλία Backyard Worlds αναμένεται να συνεχίσει την εργασία της για πολλά ακόμα χρόνια, οπότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες. Και καθώς σαρώνετε εικόνες για ουράνια σώματα, οποιοσδήποτε με “καλό μάτι” μπορεί να συμμετέχει.

 

Η NASA υποψιάζεται ότι υπάρχουν καφέ νάνοι σε πιο κοντινή απόσταση από τα 4,2 έτη φωτός μεταξύ του Ηλίου και του Εγγύτατου Κενταύρου. Η ανθρωπότητα ενδεχομένως να έχει πληρέστερη κατανόηση της κοσμικής γειτονιάς της χάρη σε ανθρώπους που εργάζονται στον ελεύθερο χρόνο τους.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4zKVx29_A1w

 

Link.png Site: Engadget