Ο γίγαντας του λογισμικού και της εκτύπωσης Lexmark απέλυσε δεκάδες εργάτες από το εργοστάσιο της που διατηρεί στην Μεξικανική πόλη Ciudad Júarez μετά από την απαίτηση τους για αύξηση του ημερομισθίου τους κατά $0,35.

Εκατοντάδες εργάτες στο εργοστάσιο κατασκευής cartridges για εκτυπωτές της εταιρείας ξεκίνησαν απεργία, ζητώντας από την εταιρεία να αυξήσει τον μισθό των πεπειραμένων εργατών της από τα 114 pesos στα 120 pesos, αύξηση που ισοδυναμεί με $0,35 την ημέρα.

 

Λίγες μέρες μετά, η Lexmark απέλυσε περίπου 120 απεργούς εργάτες, οι οποίοι σύμφωνα με αναφορές επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο συνδικάτο για να υποστηρίξει αυξήσεις στους μισθούς καθώς και βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας. Η μαζικές απολύσεις, έχουν σύμφωνα με αναφορές αφήσει πολλές οικογένειες σε δεινή κατάσταση καθώς πλησιάζει η περίοδος των διακοπών. Οι χαμηλόμισθοι εργάτες στο Μεξικό, συχνά εξαρτώνται από το επίδομα τους στο τέλος του χρόνου –γνωστό και ως Aguinaldo- για να τακτοποιήσουν οικονομικές εκκρεμότητες καθώς και για τα ψωνίσουν για τα Χριστούγεννα. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο κατώτατος μισθός την ημέρα στο Μεξικό είναι 70 pesos, περίπου $4.

 

Η πόλη Ciudad Júarez αποτελεί κομβικό σημείο στον βιομηχανικό τομέα του Μεξικού, με περίπου 300 χιλιάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια, ωστόσο δεν υπάρχουν συνδικάτα. Η πόλη, που βρίσκεται πάνω από τα σύνορα στο El Paso – ήταν μέχρι πρόσφατα η πλέον επικίνδυνη πόλη του κόσμου, εξαιτίας των καρτέλ ναρκωτικών.

 

Η Lexmark, ηγέτης στον χώρο της κατασκευής εκτυπωτών έχει αξία 2,01 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τζίρο που το 2014 έφτασε τα $3,7 δισεκατομμύρια.

 

Η Miriam Delgado, 37 ετών, που απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από πέντε χρόνια και επτά μήνες στο εργοστάσιο της Lexmark, δήλωσσε στην εφημερίδα Guardian: "Δεν παρέχουν μάσκες ή γάντια για την προστασία μας, και πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται στα χέρια. Κόβουν τους μισθούς μας αν αργήσουμε λίγο, ενώ ακόμα και όταν τα παιδιά μας είναι άρρωστα, τόσο που πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, θα πρέπει να υπομείνουμε παρενοχλήσεις από τις εποπτικές αρχές”. Tον Οκτώβριο, η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους εργαζομένους έφτασε σε άλλο επίπεδο, μετά την απόφαση της εταιρείας να απορρίψει το αίτημα τους για αύξηση του μισθού στα 120 pesos την ημέρα. Ως απάντηση, μια ομάδα από 78 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένης και της Miriam Delgado, υπέβαλε επίσημο αίτημα για να ξεκινήσει μια ένωση ενώπιον της Επιτροπής Συνδιαλλαγής και Διαιτησίας της πολιτειακής κυβέρνησης με την ελπίδα να βελτιώσει την θέση των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις.

 

Οι 78 που ξεκίνησαν το συνδικάτο ήταν ανάμεσα στους εργαζόμενους που απολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη συμμετοχή τους σε απεργία μαζί με περίπου 700 συναδέλφους τους.

 

Ο Jerry Grasso, εκπρόσωπος της εταιρείας Lexmark δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: “Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και της ικανοποίησης των εργαζομένων μας. Έχουμε δεσμευτεί να συμμετέχουμε σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τους εργαζομένους μας για να εξασφαλίσουμε ότι η Lexmark συνεχίζει να είναι ένα πολύ καλό μέρος για να εργαστούν”.

 

Link.png Site: TheGuardian