Πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 20,04% όσον αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις στα νοικοκυριά βρίσκεται η Ελλάδα με 9,1% παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των γραμμών το 2007.

 

Αυτό είναι ένα από τα κύρια «παράπονα» της Ε.Ε. από τη χώρα μας, όπως αναφέρεται στη φετινή -13η κατά σειρά- Έκθεση Προόδου για την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε ολόκληρη την Ε.Ε., η οποία δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα.

 

Από τα συμπεράσματα της έκθεσης η Κομισιόν επέλεξε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ευρυζωνικότητα, υποστηρίζοντας ότι τέσσερις χώρες (Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Σουηδία) είναι παγκόσμιοι ηγέτες με ποσοστά διείσδυσης άνω του 30% στο τέλος του 2007 ενώ άλλες 4 (Βρετανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Γαλλία) είναι πάνω από το 22,1% των ΗΠΑ. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις απέδωσαν 62 δισ. ευρώ το 2007, όταν το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών έφθασε σε αξία τα 300 δισ. (2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και αναπτύχθηκε με 1,9%. Οι επενδύσεις ήταν για μία ακόμη χρονιά αυξημένες, καθώς ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ - ποσό αντίστοιχο με εκείνο των ΗΠΑ.

 

Κινητή

 

Τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 3,8% φθάνοντας στα 137 δισ. ευρώ με το ποσοστό διείσδυσης στον πληθυσμό να διαμορφώνεται στο 112% από 103% το 2006. Η έκθεση επισημαίνει ότι το 2007 το κόστος χρήσης των κινητών τηλεφώνων μειώθηκε κατά 14% σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για την Ελλάδα αναφέρεται, όμως, ότι οι τιμές λιανικής παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

 

Η Κομισιόν διαπιστώνει μεν ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν βοηθήσει στη δημιουργία μεγαλύτερου ανταγωνισμού και περισσότερο ωφελειών για τους καταναλωτές, επισημαίνει, όμως, ότι οι υποδομές των βασικών παρόχων (όπως είναι ο ΟΤΕ στην Ελλάδα) συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των καταναλωτών (86,5%) για υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr