Έναν πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο για να να ταξιδέψουμε στο διάστημα, μας προτείνει η Jane Poynter, με τη χρήση αερόστατου και χωρίς κάποια ειδική εκπαίδευση.

Η Jane Poynter πέρασε 2 χρόνια στο ερευνητικό εργαστήριο Biosphere 2 και είναι πρόεδρος της Paragon Space Development Corporation όπου και ηγείται της ανάπτυξης συστημάτων υποστήριξης ζωής για την αποστολή "Ιnspiration Mars" η οποία θέλει να στείλει δύο ανθρώπους στον πλανήτη Άρη το 2018. Στις μέρες μας ως διευθύνων σύμβουλος της World View, αναπτύσσει τρόπους για εναλλακτικό τουρισμό στο διάστημα με τη χρήση ενός τεράστιου μπαλονιού γεμάτου ήλιο.

 

Η πτήση με το μπαλόνι θα διαρκεί 4-6 ώρες, και σ' αυτό θα μπορούν να επιβιβασθούν 6 συνολικά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου των δύο μελών πληρώματος. Θα μπορεί να φτάσει σε ύψος 20 μιλίων στο οποίο θα είναι διακριτή η καμπυλότητα της Γης, χωρίς όμως να βρίσκεται θεωρητικά στο διάστημα αφού αυτό βρίσκεται σε ύψος 60 μιλίων. Το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού είναι 75.000 δολάρια, αρκετά πιο φθηνό από μια βόλτα με τη Virgin Galactic για παράδειγμα, που κοστίζει 250.000 δολάρια.

 

 

Σε συνέντευξή της στο Engadget, η Jane Poynter αναφέρει πως η πτήση με το γιγάντιο μπαλόνι είναι πιο άνετη και ασφαλής ενώ η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία που χρησιμοποίησε η ομάδα του Alan Eustace της Google, για να σπάσει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από την στρατόσφαιρα. Η World View προσέλαβε τη συγκεκριμένη ομάδα και αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για τη δημιουργία της κάψουλας, έχοντας όμως αρκετή δουλειά σε άλλους τομείς όπως την μετεωρολογία, το ειδικό αλεξίπτωτο που θα χρησιμοποιεί η κάψουλα για την προσγείωση (parafoil) κ.α.

 

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους χωρίς να είναι επανδρωμένη ενώ όσον αφορά την ασφάλεια τονίζει πως το όλο σύστημα είναι τόσο ασφαλές ώστε ακόμα και με μισό parafol, η κάψουλα θα μπορεί να βρίσκεται στον αέρα χωρίς πρόβλημα.

 

Link.png Site: Engadget