Τα τρόλεϊ, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας από το 1953, οδεύουν προς σταδιακή απόσυρση έως το 2027.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, περίπου 130 τρόλεϊ που κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας πρόκειται να αποσυρθούν έως το 2027.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει στην κατάργηση του δικτύου των τρόλεϊ σε Αθήνα και Πειραιά, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου μετασχηματισμού των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας των τρόλεϊ, τα οποία εισήχθησαν στους αθηναϊκούς δρόμους τη δεκαετία του '50 ως μέσο αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων τραμ. Για επτά δεκαετίες αποτέλεσαν το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην απόφαση απόσυρσης είναι η ηλικία του στόλου, καθώς πάνω από 120 οχήματα έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια κυκλοφορίας, με ορισμένα να λειτουργούν από το 1999. Τα περισσότερα τρόλεϊ που κυκλοφορούν σήμερα στην Αθήνα αποκτήθηκαν την πενταετία 1999-2004 και έχουν πλέον φτάσει στο όριο ζωής τους.

Η συντήρηση των παλαιών οχημάτων αποδεικνύεται εξαιρετικά δαπανηρή, με το κόστος ανά οχηματοχιλιόμετρο να αγγίζει τα 4,06 ευρώ, καθιστώντας τα τρόλεϊ το ακριβότερο μέσο μαζικής μεταφοράς στη χώρα. Επιπλέον, η εύρεση ανταλλακτικών για την επιδιόρθωσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη και κοστοβόρα, λόγω της παρωχημένης τεχνολογίας τους.

Τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε οδηγός τρόλεϊ εκτελεί μόλις 14.432 οχηματοχιλιόμετρα τον χρόνο, έναντι 38.523 των λεωφορείων, ενώ η μέση εμπορική ταχύτητα των τρόλεϊ είναι μόλις 13,4 χλμ/ώρα, σε σύγκριση με τα 18,4 χλμ/ώρα των λεωφορείων. Το επιβατικό κοινό διαμαρτύρεται σταθερά για τις καθυστερήσεις, με την απόκλιση από το πρόγραμμα να αγγίζει το 75% κατά τις απογευματινές ώρες.

Στη θέση των τρόλεϊ που θα αποσυρθούν, προβλέπεται να ενταχθούν 100 νέα, πλήρως ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των γραμμών και θα εξυπηρετούν ταχύτερα το επιβατικό κοινό. Συνολικά, τα επόμενα χρόνια, στον στόλο του ΟΑΣΑ πρόκειται να ενταχθούν περισσότερα από 250 ηλεκτρικά λεωφορεία.

Επιπλέον οφέλη αναμένεται να προκύψουν από την απομάκρυνση των μεταλλικών στύλων και των ηλεκτροφόρων συρμάτων που καλύπτουν τον ουρανό της Αθήνας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έργα όπως ο ηλεκτροφωτισμός και οι δενδροφυτεύσεις, ιδίως σε περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το Παγκράτι, θα μπορέσουν πλέον να προχωρήσουν, βελτιώνοντας την εικόνα της ήδη επιβαρυμένης πόλης.

Ωστόσο, για περιοχές όπου τα τρόλεϊ συνεχίζουν να αποτελούν βασικό στοιχείο της μετακίνησης των πολιτών, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού του δικτύου με νέα τρόλεϊ και ηλεκτρικά λεωφορεία.

  • Like 26