Το ρομπότ χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση της ασφάλειας στο μετρό της αμερικανικής μεγαλούπολης

Oι Νεοϋορκέζοι μπορούν να αποχαιρετίσουν -για την ώρα- το ρομπότ που χρησιμοποιούσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης προκειμένου να περιπολεί στο σταθμό του μετρό στην Times Square. Το Knightscope K5, που είναι ένα ρομπότ βάρους 200 κιλών περίπου και μοιάζει με τον υπερφυσικό αδερφό του R2-D2, ήταν ένα από τα τεχνολογικά πειράματα που έθεσε σε εφαρμογή ο δήμαρχος της πόλης, Έρικ Άνταμς.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2023, θεωρητικά στόχο είχε να ενισχύσει την ασφάλεια των επιβατών, όμως το ρομπότ δεν ειχε δυνατότητες που θα του επέτρεπαν να φανεί χρήσιμο σε καταστάσεις οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν επιτόπου. "Το Knightscope K5 ολοκλήρωσε την πιλοτική παρουσία του στο δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης", όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας στους Times της Νέας Υόρκης.

Το Κ5 διέθετε βιντεοκάμερες με δυνατότητα καταγραφής εικόνας καθώς και ένα πλήκτρο που μπορούσαν να πατήσουν οι πολίτες προκειμένου να μιλήσουν με άνθρωπο που παρακολουθούσε το ρομπότ. Η περιπολία ξεκινούσε από τα μεσάνυχτα και ολοκληρωνόταν στις 6 το πρωί, στη διάρκεια της δίμηνης πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, αν και ο όρος "περιπολία" ενδεχομένως να είναι κολακευτικός, για αυτό που συνέβαινε στην πράξη. Όπως ανέφεραν επιβάτες στους Times, το ρομπότ συνήθως συνοδευόταν από δύο αστυνομικούς και έμοιαζε να βρίσκεται διαρκώς συνδεδεμένο σε κάποια πρίζα.

Η Νέα Υόρκη νοίκιαζε το Κ5 έναντι περίπου 9 δολαρίων την ώρα, στη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης που έληξε το Δεκέμβριο. Το κόστος αυτό ήταν χαμηλότερο του βασικού μισθού που ισχύει στην αμερικανική πολιτεία, όπως είχε επισημάνει ο δήμαρχος της πόλης, όταν ανακοίνωσε την τοποθέτηση του ρομπότ στο σταθμό της Times Square. "Ούτε διαλείμματα για τουαλέτα, ούτε διαλείμματα για φαγητό". Όταν εφαρμόστηκε αρχικά το πρόγραμμα, υποστηρικτές της προστασίας της ιδιωτικότητας είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να εφοδιαστεί τελικά το ρομπότ με λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και άλλα εργαλεία παρακολούθησης. Πλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτό το ενδεχόμενο εκτός, βέβαια, και αν οι αξιωματούχοι του δήμου αποφασίσουν να συνεχίσουν την ενοικίαση του Κ5 για άλλους σκοπούς. Εκπρόσωπος της Knightscope δήλωσε στους Times ότι η εταιρία "δεν έχει λάβει έγκριση να σχολιάζει τις κινήσεις ορισμένων πελατών", αποστροφή που μάλλον περιλαμβάνει και τις δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης.

  • Like 1
  • Thanks 1