Σχεδόν 26 χρόνια μετά τον επιχειρησιακό «παροπλισμό» του Concord, οι υπερηχητικές πτήσεις επιστρέφουν στο προσκήνιο  χάρη στη συμφωνία της αεροπορικής εταιρείας United Airlines με την αεροδιαστημική εταιρεία Boom Supersonic.

Το Concorde, προϊόν μίας γαλλοβρετανικής κοινοπραξίας ήταν το πρώτο υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος που εντάχθηκε σε δρομολογημένες πτήσεις των British Airways και Air France. Το θρυλικό αεροσκάφος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στις 11 Δεκεμβρίου του 1967 και πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 2 Μαρτίου του 1969 ενώ την πρώτη του πτήση ως επιβατικό αεροσκάφος πραγματοποίησε στις 21 Ιανουαρίου του 1976. Το Concord αποσύρθηκε μόνιμα στις 26 Νοεμβρίου του 2003 (είχε μεγάλο ηχητικό αποτύπωμα, μεγάλη κατανάλωση ενώ δυστυχώς υπήρξε και ένα τουλάχιστον τραγικό ατύχημα). Πετούσε με ταχύτητα 2,02 Mach (= 2,02 φορές την ταχύτητα του ήχου) και σε ύψος έως 60.000 feet (18,3 χιλιόμετρα).

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία United Airlines συμφώνησε να αγοράσει 15 υπερηχητικά αεροσκάφη Overture από την εταιρεία Boom, εφόσον βεβαίως αποδειχτεί ότι ο τύπος του αεροσκάφους ικανοποιεί πλήρως τις προδιαγραφές ασφαλείας, λειτουργικότητας και βιωσιμότητας ενώ στην σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες υπάρχει η επιλογή για την αγορά επιπλέον 35 αεροσκαφών.

Αν και είναι εύλογο να ενδιαφέρεται η United Airlines για τα οφέλη των υπερηχητικών πτήσεων, με τις οποίες σκοπεύει να μειώσει τη διάρκεια των πτήσεων στο μισό (τρεισήμισι ώρες Νέα Υόρκη-Λονδίνο), ενδιαφέρεται επίσης και για την ενίσχυση του προφίλ βιωσιμότητας της (η εταιρεία άλλωστε έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές βλαβερών αερίων και το αποτύπωμα άνθρακα της κατά 100% μέχρι το 2050.

Ο στόχος της Boom είναι να γίνει η πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει ένα επιβατικό αεροσκάφος το 2029 με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από την πρώτη ημέρα της υπηρεσίας τους. Η εταιρεία έχει εστιάσει στη χρήση 100% βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, και μέρος της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει την United να συνεργάζεται στην ανάπτυξη και βελτίωση της παραγωγής το συγκεκριμένο βιώσιμο καύσιμο.

 

  • Like 2