Στην MWC 2012, η εταιρεία NXP παρουσίασε τις προτάσεις για την τεχνολογία NFC (Near Field Communication - Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου) και τις λύσεις που προτείνει για την ασύρματη διασύνδεση συσκευών και υπηρεσιών. H εταιρεία, η οποία σημειωτέον έχει αναλάβει τον προγραμματισμό όλων των καρτών των επισκεπτών της έκθεσης, μας παρουσίασε δύο από τις λύσεις της που απευθύνονται στην κινητή τηλεφωνία.

 

Σε συνεργασία με την Google και την πλατφόρμα του Google Wallet, η NXP, παρουσίασε μια πρωτοποριακή μέθοδο για πληρωμές σε καταστήματα. Ο χρήστης αποθηκεύει στην εφαρμογή Googel Wallet τις διάφορες πιστωτικές του κάρτες (η Google έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την Citibank και την MasterCard). Αποθηκεύει επίσης τυχόν εκπτωτικά κουπόνια ή κάρτες πελάτη (fidelity cards) που έχει ο κάτοχος και χρησιμοποιεί όλες αυτές τις πληροοφορίες κατά την πληρωμή. Ο πελάτης το μόνο που έχει να κάνει είναι να σκανάρει τις ειδικές ετικέτες στα προϊόντα που θέλει να ψωνίσει και στην συνέχεια, στο ταμείο, απλώς ακουμπά το τηλέφωνό του στην ειδική συσκευή, η οποία εμφανίζει στην οθόνη της τόσο τον τελικό λογαριασμό αλλά και διάφορες άλλες πληροφορίες (τυχόν πόντους που κερδίσαμε από τις συναλλαγές μας). Όλες αυτές τις πληροφορίες, μαζί με μια ηλεκτρονική απόδειξη, τις μεταφέρει αυτόματα και στην κινητή συσκευή ή τις αποστέλλει και με e-mail, εάν επιλέξουμε τέτοια ρύθμιση. Η ασφάλεια των δεδομένων, όπως μας διαβεβαίωσαν στην NXP, είναι αντίστοιχη με αυτή που χρησιμοποιείται στις κάρτες των τραπεζών ή στα κυκλώματα RFID των διαβατηρίων και το σύστημα πληρωμών έχει ήδη εγκριθεί, σε συνεργασία με την Korea Telecom, για πληρωμές σε όλη τη Νότια Κορέα (όχι ακόμη στη Βόρεια).

 

post-40281-0-79757400-1330438125_thumb.jpg

 

Μία άλλη εφαρμογή που μας παρουσίασε έχει στόχο τα καταστήματα γρήγορης εστίασης, στα οποία ο πελάτης δεν έχει πολύ ώρα στη διάθεσή του. Μέσω μίας εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό από την NXP, ο πελάτης ακουμπά την φορητή συσκευή του στο τραπέζι του καταστήματος, ανοίγει ένα μενού και ο πελάτης δίνει την παραγγελία του, η οποία μεταβιβάζεται αμέσως στο σύστημα παραγγελιών μέσω gmail, ετοιμάζεται και ο σερβιτόρος την φέρνει στον πελάτη, ο οποίος μπορεί να πληρώσει είτε σε μετρητά είτε με το Google Wallet, εάν επιθυμεί. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, το οποίο εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε καταστήματος να το ενεργοποιήσει, είναι η ενεργοποίηση timer από τη στιγμή που θα δοθεί η παραγγελία μέχρι το σερβίρισμα του πελάτη, έτσι ώστε να μετράται η αποτελεσματικότητα του κάθε σερβιτόρου.

 

post-40281-0-87722100-1330438206_thumb.jpg

 

Οι εφαρμογές του NFC είναι πρακτικά απεριόριστες και καθίστανται ακόμη πιο ελκυστικές λόγω της ευκολίας προγραμματισμού του μικροκυκλώματος στο οποίο στηρίζεται η τεχνολογία. Ήδη κυκλοφορούν αρκετά τηλέφωνα Android με υποστήριξη NFC, ανακοινώθηκαν πολλά καινούργια μοντέλα στην MWC 2012 ενώ υποστηρίζεται για το iOS μέσω ειδικού πρόσθετου αξεσουάρ που διατίθεται ήδη στην αγορά με αναγνώστη NFC.

 

post-40281-0-51515300-1330438224_thumb.jpg post-40281-0-05127900-1330438235_thumb.jpg

 

Link.png Site: Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου (wikipedia)

 

Link.png Site: NXP