Η ιδεολογία του Open Data ενισχύθηκε αρκετά σήμερα ύστερα από σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ιδέα του Open Data βασίζεται στο ότι συγκεκριμένα δεδομένα θα πρέπει να διατίθενται ελεύθερα προς χρήση σε όλους, με τη δυνατότητα αναδημοσίευσης χωρίς περιορισμούς από δικαιώματα, πατέντες και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το εν λόγω κίνημα το οποίο έχει σημειώσει επιτυχημένες προσπάθειες δημιουργίας εφαρμογών και υπηρεσιών με δημόσια δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, θα μπορέσει με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει τη δική του πύλη με δεδομένα για τη θέσπιση προτύπων σχετικά τη διαχείριση των “κοινών” δεδομένων στην Ευρώπη. Θα υπάρξουν ακόμη επιχορηγήσεις €100 εκατομμυρίων Ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για τη χρηματοδότηση ερευνών σχετικά με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διαχείρισης δεδομένων.

Μέσω του Open Data οι προγραμματιστές μπορούν σήμερα να αναπτύξουν εργαλεία χρησιμοποιώντας δημόσια δεδομένα, όπως στατιστικά εγκλημάτων, δεδομένα μέσων μετακίνησης, δεδομένα μέσων μεταφοράς κλπ. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή που κάνει χρήση τέτοιων δεδομένων για να δει τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία και στη συνέχεια να έχει πρόσβαση στα δρομολόγια του μετρό για να φτάσει σε ένα από αυτά.

Στην απόφαση της Επιτροπής συνοψίζονται τα παρακάτω: 

  • Αποτελεί γενικός κανονισμός ότι τα δεδομένα που είναι προσβάσιμα και δίνονται από τους δημόσιους φορείς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε χρήση, εμπορική ή μη, εκτός αν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα τρίτων.
  • Οι δημόσιοι οργανισμοί δε θα πρέπει να χρεώνουν περισσότερο κόστος από αυτό που απαιτείται για την αίτηση των δεδομένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δεδομένα θα πρέπει να διατίθενται δωρεάν, ή σχεδόν δωρεάν.
  • Τα δεδομένα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε τέτοια δομή έτσι ώστε να αναγνωρίζονται απ’ όλους, αλλά και σε μορφή κατανοητή από τους υπολογιστές έτσι ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους.
  • Θα οριστεί ρυθμιστής ο οποίος θα διασφαλίζει την τήρηση των παραπάνω αρχών.
  • Οι κανόνες του 2003 που αφορούν την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων θα επεκταθούν σε βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχεία.

Η σχετική πύλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δημόσια δεδομένα βρίσκεται σε φάση δοκιμών και αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε όλους την Άνοιξη του 2012. Η πύλη αυτή θα προσφέρει επαναχρησιμοποιήσιμες πληροφορίες από όλα τα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα, ρυθμιστικά σώματα και οργανισμούς καθώς και εθνικές αρχές.

Οι σημερινές αποφάσεις της Κομισιόν θα τεθούν σε ισχύ από το 2013 με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον να δοθεί η ευκαιρία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στηριζόμενες στα “ανοιχτά” δεδομένα.

Link.png Site: thenextweb.com