Ο Edward Snowden, ο άνθρωπος που αποκάλυψε πριν από 2 χρόνια ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούσε μαζικά δεκάδες εκατομμύρια αθώους πολίτες, βρίσκεται ακόμη στη Ρωσία.

Σε περίπτωση που επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η φυλάκισή του, σε αντίθεση με υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας που παραβίασαν τον νόμο παρακολουθώντας τους συμπολίτες τους.

 

Ο Ομπάμα δεν φαίνεται να δείχνει καμία επιείκεια απέναντι στον Edward Snowden. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για τον Snowden στην Ευρώπη. Σε πρόσφατη ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφασίστηκε η άρση των κατηγοριών προς το πρόσωπό του, η προστασία του και η παρεμπόδιση της παράδοσής του στις Αμερικανικές αρχές, εφόσον θεωρείται υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Βέβαια, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό για καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλώς αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τον Snowden, στον οποίο θα πρέπει να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο αψηφώντας την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος ο Snowden δήλωσε μάλιστα στο Twitter ότι δεν πρόκειται για μια εχθρική κίνηση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά για μια ευκαιρία να προχωρήσουν όλοι μπροστά.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ned Price, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στη New York Times, ο Snowden αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, επομένως πρέπει να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκδικαστεί η υπόθεσή του άμεσα. Ο Snowden αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας, εφόσον βασικό επιχείρημα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι διέρρευσε μεγάλο αριθμό πληροφοριών τις οποίες μπορεί να γνωρίζουν πλέον ξένες κατασκοπευτικές υπηρεσίες.

 

Πριν από ένα χρόνο περίπου, ένας συντάκτης της ιστοσελίδας theatlantic.com είχε δημοσιεύσει μια σειρά από λόγους για τους οποίους πρέπει να αθωωθεί ο Edward Snowden. Ο λόγοι ήταν οι ακόλουθοι:

  • Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραβίασε τον νόμο.
  • Οι πληροφορίες παρουσιάζουν αντισυνταγματικές πρακτικές.
  • Μόλις διέρρευσαν οι πληροφορίες, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του πρότειναν μεταρρυθμίσεις.
  • Το Κογκρέσο πρότεινε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία.
  • Οι πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας διατύπωσε ψευδείς δηλώσεις ενώπιον του Κογκρέσου.


Η Βολιβία, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα έχουν ήδη προσφέρει άσυλο στον Snowden, ωστόσο η πρόσβασή του σε αυτές τις χώρες φαντάζει αδύνατη εξαιτίας της αναμενόμενης παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Link.png Site: TheAtlantic