Την πρώτη συνάντηση είχε αυτές τις ημέρες η ομάδα των υψηλόβαθμων ειδικών της ΕΕ, με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των fake news.

Το “παρών” στη συνάντηση έδωσαν εκπροσώποι από πλατφόρμες social media, οργανισμούς media και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

Η συγκρότηση της ομάδας των ειδικών από την Κομισιόν τον Νοέμβριο έχει στόχο να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μίας στρατηγικής με επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αντιμετωπιστεί η διάδοση των ψευδών ειδήσεων. Η στρατηγική θα παρουσιαστεί σε σχετική έκθεση την Άνοιξη του 2018.

Η ομάδα των ειδικών θα συγκεντρώσει απόψεις όσον αφορά το είδος της δράσης που πρέπει να αναληφθεί, προκειμένου να παρασχεθούν στους πολίτες αποτελεσματικά εργαλεία ώστε να αναγνωρίζουν την αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση και να προσαρμοσθούν στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Οι ειδικοί θα καταγράψουν το εύρος του ζητήματος, π.χ. πώς τα fake news “καταναλώνονται” από τους πολίτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, πώς αντιλαμβάνονται την online ενημέρωση και το επίπεδο εμπιστοσύνης στα διάφορα ΜΜΕ.

Επίσης, θα εξετασθούν μέτρα που έχουν ληφθεί από τις πλατφόρμες social media, τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τις οργανώσεις πολιτών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς και οι ευθύνες που αναδεικνύονται για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τέλος, θα αναζητηθούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να ανασχεθεί η ψηφιακή παραπληροφόρηση.

Κομισιόν

  • Like 2