Οι τρεις εταιρίες θεωρούνται ύποπτες μη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών, με τις σχετικές έρευνες να αναμένεται να διαρκέσουν έως και 12 μήνες.

Συνολικά πέντε έρευνες ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλοντας να εξακριβώσει το κατά πόσο η Apple, η Google και η Meta συμμορφώνονται με τις αντιμονοπωλιακές διατάξεις του νέου Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών (DMA), όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. "Υποψιαζόμαστε ότι οι λύσεις που προτάθηκαν από τις τρεις εταιρίες δεν συνάδουν πλήρως με τις πρόνοιες του DMA", ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε., Μαργκέτε Βεστάγκερ. "Προχωρούμε στη διερεύνηση του κατά πόσο οι εταιρίες συμμορφώνονται με το DMA, ώστε να διασφαλίσουμε ανοιχτές και ανταγωνιστικές ψηφιακές αγορές στην Ευρώπη".

Ειδικότερα, η Κομισιόν σχεδιάζει να διερευνήσει το κατά πόσο η Google προτάσσει τις δικές της υπηρεσίες μέσω της μηχανής αναζήτησης που έχει δημιουργήσει και επίσης αν Google και Apple τηρούν στα ψηφιακά τους καταστήματα τις διατάξεις που δεν επιτρέπουν να στρέφουν τους χρήστες στις δικές τους υπηρεσίες σε βάρος εναλλακτικών επιλογών. Επίσης ελέγχεται η οθόνη επιλογής του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο για το iOS, όπως και το "μοντέλο πληρωμής ή συναίνεσης" που προωθεί η Meta ως προς διαφημίσεις, καλώντας τους χρήστες είναι να γίνουν συνδρομητές, είτε να συναινέσουν στη συλλογή των δεδομένων τους ώστε να προβάλλονται στοχευμένες διαφημίσεις στη ροή του λογαριασμού τους.. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τα στελέχη της Κομισιόν ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες εντός των επομένων 12 μηνών.

Εκτός των παραπάνω, οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. θα εξετάσουν το κατά πόσο είναι σύννομο το μοντέλο προμηθειών που ανακοίνωσε η Apple για τη διανομή εφαρμογών εκτός του δικού της ψηφιακού καταστήματος, αλλά και το κατά πόσο η Amazon προωθεί τα δικά της προϊόντα σε βάρος εναλλακτικών προτάσεων, μέσα από το κατάστημά της. Η Κομισιόν ανακοίνωσε παράλληλα ότι δόθηκε στη Meta περιθώριο έξι επιπλέον μηνών προκειμένου να καταστήσει το Messenger λειτουργικό με άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν σε δήλωσή του αναφέρει πως εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο Alphabet, Apple και Meta σέβονται ουσιαστικά τις υποχρεώσεις τους για μια δικαιότερη και πιο ανοιχτή ψηφιακή αγορά για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως, σε περίπτωση που οι εταιρίες κριθούν ασυνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, και με δεδομένο ότι κατέχουν κυρίαρχη θέση στην αγορά, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπος σε βαριά πρόστιμα.

Με το πέρας τον ερευνών, η Κομισιόν θα ενημερώσει τις εταιρίες για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να διευθετηθούν τα όποια ζητήματα, αλλά και τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν οι ρυθμιστικές αρχές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Εφόσον η Κομισιόν κρίνει ότι οι εταιρίες δεν συμμορφώθηκαν, κάθε μία απειλείται με πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της, ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 20% σε περιπτώσεις "επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων" του νομικού πλαισίου.

Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο των εντονότατων διαμαρτυριών που καταγράφηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα σχετικά με το πώς η Apple, ιδίως, κινείται στο πλαίσιο του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών. Παρότι η εταιρία πλέον επιτρέπει εναλλακτικές ψηφιακές αγορές στο iOS, όπως επιβάλουν οι νέοι κανόνες, συνόδευσε την υποχώρηση αυτή με νέο πλαίσιο προμηθειών, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα αποθαρρύνει τους δημιουργούν εφαρμογών να τις διαθέτουν εκτός του App Store της Apple. Η Spotify χαρακτήρισε "απόλυτη φαρσοκωμωδία" τον τρόπο που επέλεξε η Apple να συμμορφωθεί με το DMA, ενώ ο Τιμ Σουίνεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Epic, αναφερόμενος στις αλλαγές που έχει εφαρμόσει ο τεχνολογικός κολοσσός, έκανε λόγο για "δόλια συμμόρφωση".

Μέσα από μια σειρά ανακοινώσεων, οι εμπλεκόμενες εταιρίες υπεραμύνθηκαν των προσεγγίσεων που έχουν επιλέξει προκειμένου να συμμορφωθούν με το DMA, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες εκφράζουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

  • Like 4
  • Haha 3