Επτά εταιρείες, που αποτελούνται κυρίως από αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, έχουν κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν ως "gatekeepers" σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Η Alphabet, η Amazon, η Apple, η ByteDance (TikTok), η Meta, η Microsoft και η Samsung δήλωσαν ότι πληρούν τα όρια που έθεσε η ΕΕ όταν ψήφισε τον νέο νόμο. Σύμφωνα με το Reuters, η Booking.com αναμένει επίσης να πληροί το καθεστώς gatekeeper μέχρι το τέλος του έτους και θα ενημερώσει τις αρχές μέχρι τότε. 

Οι gatekeepers είναι εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών στην Ευρώπη τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ (8,16 δισ. δολάρια ΗΠΑ) κατά τα τρία τελευταία οικονομικά έτη ή εταιρείες με αξία τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ (81,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) κατά το τελευταίο οικονομικό έτος σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της ΕΕ. Πρέπει επίσης να έχουν εξυπηρετήσει περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και περισσότερους από 10.000 ετήσιους ενεργούς εταιρικούς χρήστες στην ΕΕ κατά την τελευταία τριετία. Τα κριτήρια αυτά σχεδιάστηκαν για να συμπεριλάβουν τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο, καθώς, όπως υποδηλώνει και το όνομα του νόμου, προορίζεται να καλύψει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν ως "φύλακες" στις ψηφιακές αγορές. 

Σύμφωνα με το DMA, οι gatekeepers θα απαγορεύεται να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών τους και να εγκλωβίζουν τους χρήστες στο οικοσύστημά τους. Πρέπει να επιτρέπουν σε τρίτους να διαλειτουργούν με τις δικές τους υπηρεσίες. Πρέπει επίσης να επιτρέπουν στους εταιρικούς χρήστες να προωθούν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους και "να συνάπτουν συμβάσεις με τους πελάτες τους εκτός της πλατφόρμας των gatekeepers".

Στην περίπτωση της Google και της Apple, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εμποδίζουν τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα πληρωμών από τα δικά τους. Επίσης, οι εταιρείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν στους χρήστες να αφαιρούν προεγκατεστημένες εφαρμογές ή να κάνουν sideloading εφαρμογών από εξωτερικές πηγές. Αυτό αναμένεται να φέρει τεράστιες αλλαγές ιδίως για την Apple, της οποίας το οικοσύστημα έχει σχεδιαστεί ως ένας "περιφραγμένος κήπος" για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple ετοιμαζόταν να επιτρέψει τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων και το sideloading με την κυκλοφορία του iOS 17, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής κάτι περισσότερο.

Όλοι οι gatekeepers θα πρέπει να συμμορφωθούν με όλες τις πτυχές του DMA, το οποίο θα ενεργοποιηθεί πλήρως την επόμενη χρονιά, με τις ευρωπαικές αρχές να εξετάζουν ήδη τις πρώτες υποβολές.

  • Like 2
  • Thanks 1