Ενώ ολοκληρώνει το 2023 με νέο όνομα, το X (πρώην Twitter) φαίνεται να κλείνει μια χρονιά γεμάτη κριτική και νομικές διαμάχες με ακόμη περισσότερες καταγγελίες εις βάρος του.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκινά επίσημες διαδικασίες παράβασης σχετικά με τη λειτουργία του X και πιθανές παραβιάσεις του Ψηφιακού Νόμου για τις Υπηρεσίες (Digital Services Act ή DSA). 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, μοιράστηκε -ίσως και ειρωνικά- την είδηση στο ίδιο το X, δίνοντας όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τις παραβάσεις του X που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ε.Ε, σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου. Ερευνάται επίσης το "παραπλανητικό σχεδιασμό" ορισμένων χαρακτηριστικών του X όπως το γνωστό μπλε checkmark, που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί πλέον με ένα μηνιαίο αντίτιμο.

Στο σχετικό δελτίο τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα εξετάσει τη λειτουργία Community Notes του X προκειμένου να προσδιορίσει εάν είναι αρκετά αποτελεσματική στο "συντονισμό περιεχομένου " για τον "δημόσιο διάλογο και τις εκλογικές διαδικασίες". Θα εξετάσει επίσης τις "υποψιαζόμενες ελλείψεις" στην απόφαση του X να περιορίσει την πρόσβαση στα δεδομένα του, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ερευνητές και δημόσιους φορείς. 

Στο στόχαστρο βρίσκεται ακόμη η πλατφόρμα διαφημίσεων της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2023, όλες οι διαδικτυακές υπηρεσίες που λειτουργούν στην ΕΕ έπρεπε να δηλώσουν το μέγεθός τους για να προσδιοριστεί αν εμπίπτουν στον ορισμό της Πολύ Μεγάλης Διαδικτυακής Πλατφόρμας (VLOP). Το X (Twitter) ανήκει σε αυτή την κατηγορία καθώς έχει άνω των 45 εκατ. χρηστών στην ΕΕ.

Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπονται της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνων που υπέβαλε το X τον Σεπτέμβριο, καθώς και της έκθεσης διαφάνειας που δημοσίευσε η πλατφόρμα τον Νοέμβριο. Υπάρχουν επίσης συνεχείς ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο που το X χειρίζεται περιεχόμενο που αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σε δήλωσή του, ο Επίτροπος Breton εξήγησε πως οι νεοανακοινωθείσες διαδικασίες δείχνουν ότι "έφτασε στο τέλος της η εποχή που οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες συμπεριφέρονται σαν να είναι 'πολύ μεγάλες για να νοιάζονται'". Τόνισε ακόμη ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για να προστατέψει τους πολίτες και τις δημοκρατίες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά επίσημες διαδικασίες επιβολής των εν λόγω κανονισμών της ΕΕ. 

  • Like 3
  • Confused 2
  • Sad 2