Το σύστημα είναι πλέον ενεργό σε πάνω από 240 σταθμούς της Ρωσικής πρωτεύουσας

Πάνω από 240 σταθμοί μετρό στη Μόσχα θα επιτρέπουν στους επιβάτες τους να πληρώνουν για τη διαδρομή κοιτώντας σε μια κάμερα. Το μετρό της Μόσχας έθεσε σε λειτουργία, όπως λένε οι αρχές, το πρώτο σύστημα πληρωμών μαζικής αναγνώρισης προσώπου. Σύμφωνα με τη The Guardian, οι επιβάτες έχουν πρόσβαση σε μια επιλογή που ονομάζεται FacePay στην οποία συνδέουν μια φωτογραφία τους, πιστωτική κάρτα και κάρτα του μετρό στο ίδιο σύστημα μέσω της Mosmetro εφαρμογής. "Τώρα όλοι οι επιβάτες θα μπορούν να πληρώσουν για να ταξιδέψουν χωρίς να χρησιμοποιούν τα κινητά τους ή την κάρτα τους", είπε ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin μέσω Twitter.

Στην επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Μόσχας, το Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε πως όλες οι πληροφορίες του FacePay θα είναι κρυπτογραφημένες. Οι καθορισμένες κάμερες θα αναγνωρίζουν μόνο το βιομετρικό κλειδί κάθε επιβάτη και οι αρχές πρόσθεσαν πως οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από το σύστημα θα αποθηκεύονται σε data centers, στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Υπουργείο Πληροφορικής της Μόσχας επίσης επιβεβαίωσε τους χρήστες πως οι φωτογραφίες που θα προστεθούν στο σύστημα δε θα δίνονται στις αστυνομικέ αρχές.

Παρόλα αυτά, υποστηρικτές του προσωπικού απορρήτου ανησυχούν για την ανάπτυξη χρήσης συστημάτων αναγνώρισης προσώπου στην πόλη. Το 2017 ακόμη, οι αρχές πρόσθεσαν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σε 170,000 κάμερες ασφαλείας ως μέρος μιας προσπάθειας να αναγνωρίζουν εγκληματίες στους δρόμους της πόλης. Λίγα χρόνια μετά, ακτιβιστές κατέθεσαν μήνυση κατά του Τμήματος Τεχνολογίας της Μόσχας, με την ελπίδα τα δικαστήρια να απαγορεύσουν τη χρήση της τεχνολογίας. Όμως ένα δικαστήριο της Μόσχας πήρε το μέρος της πόλης, αποφασίζοντας πως η χρήση τεχνολογίας για αναγνώριση προσώπου δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών. Το Reuters όμως νωρίτερα μέσα στο έτος, δημοσίευσε πως οι κάμερες χρησιμοποιούνται για να αναγνωρίζουν διαδηλωτές που παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζήτησε από τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν την αυτόματη αναγνώριση προσώπου σε δημόσιους χώρους. Μαζί δόθηκαν στοιχεία πως η AI αναγνώρισης προσώπου κάνει λάθη αναγνώρισης σε έγχρωμους ανθρώπους, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ηλικιωμένους και γυναίκες. Στις ΗΠΑ, οι τοπικές κυβερνήσεις αποκλείουν τη χρήση της τεχνολογίας σε δημόσιους χώρους, μαζί με ολική απαγόρευση στις πολιτείες Μασαχουσέτη και Μέιν. Τέσσερις δημοκρατικοί νομοθέτες πρότειναν επίσης ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.