Το GSMA, μια κοινοπραξία άνω των 1.000 παρόχων και επιχειρήσεων γύρω από την κινητή τηλεφωνία, προβλέπει τριπλασιασμό της ευρωπαϊκής κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έως το 2028.

Η αύξηση αυτή αναμένεται να τροφοδοτηθεί από την ευρεία υιοθέτηση του 5G και τη συνεχιζόμενη μετάβαση στο 4G. Οι εξελίξεις αυτές ασκούν σημαντική πίεση στις επενδύσεις δικτύου.

Οι συνδρομητές του 5G δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση υπηρεσιών και περιεχομένου υψηλού bandwidth στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας τους. Η τάση αυτή οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας παιχνίδια, συστήματα VR/mixed reality και φυσικά βιντεοπεριεχόμενο. 

Μέχρι το 2028, η μέση κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανά smartphone στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να φθάσει τα 56 gigabytes (GB) μηνιαίως, μια σημαντική αύξηση από τα 20 GB του 2022. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 37 GB ανά μήνα από 14 GB το 2022, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση Mobile Economy της GSMA.

Η κλιμακούμενη ζήτηση συνεπάγεται ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αναμένεται ότι μέχρι το 2030 θα δαπανηθούν περισσότερα από 198 δισεκατομμύρια ευρώ (216 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αναβάθμιση αυτών των δικτύων.

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Orange, Telefónica και Telecom Italia, έχουν υποστηρίξει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Alphabet, η Meta, η Netflix, η Microsoft και η Amazon, πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη του 5G και της ευρυζωνικότητας. Οι τεχνολογικοί γίγαντες αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της διαδικτυακής κίνησης.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η απόφαση για το θέμα αυτό δεν θα ληφθεί πριν από το 2025 από την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφερε το Reuters τον Οκτώβριο.

Ο Ντάνιελ Πατάκι, επικεφαλής της Ευρώπης για το GSMA, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο ουσιαστικών αλλαγών πολιτικής σε τομείς όπως η ενοποίηση, η εναρμόνιση του φάσματος και η ανάπτυξη δικαιότερων επενδυτικών μοντέλων για τις υποδομές.

Το 2022, περισσότεροι από 460 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ή το 85% του πληθυσμού, είχαν πρόσβαση στο mobile internet, σύμφωνα με το GSMA.

  • Like 1