Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του PlayStation 4, και οι hackers δεν έχουν καταφέρει παρά την επιμονή τους να “σπάσουν” την κονσόλα.

Τον περασμένο Ιούνιο, μία ομάδα από την Βραζιλία ισχυρίστηκε ότι κατάφερε το πρώτο “jailbreak” της κονσόλας, που όμως περιλάμβανε την σχετικά περίπλοκη διαδικασία της αντιγραφής ολόκληρου του σκληρού δίσκου μίας “hacked” κονσόλας χρησιμοποιώντας ένα Raspberry Pi. Από τότε χρειάστηκαν αρκετοί μήνες προτού κάποιος άλλος καταφέρει να παρακάμψει τις προστασίες περιεχομένου της Sony. Η ομάδα fail0verfow, χάρη στην ύπαρξη κάποιου exploit, κατάφερε να εγκαταστήσει μία πλήρη έκδοση του Linux στο σύστημα.

 

Αν και ακριβείς λεπτομέρειες για το exploit δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, φαίνεται πως η ομάδα fail0verflow εκμεταλλεύτηκε ένα exploit στο WebKit, το οποίο είχε επισημανθεί από τον χρήστη του GitHub, CTurt και στην συνέχεια πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα.

 

To workaround του CTurt εστιάζει στον WebKit browser του PlayStation 4, ο οποίος μπορεί να “ξεγελαστεί” για να απελευθερώσει διεργασίες από τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος της κονσόλας μέσω μίας αυτοσχέδιας ιστοσελίδας. Το PS4 χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Orbis OS της Sony, που βασίζεται στο FreeBSD, και επομένως είναι επιρρεπές σε κοινά exploits. Στην συνέχεια, η ομάδα fail0verflow εντόπισε αδυναμίες στο hardware (GPU, SouthBridge), ενώ “τα έχωσε” στους μηχανικούς της Marvell, κατηγορώντας τους ότι “κάπνιζαν πολύ καλό πράμα” όταν έφτιαχναν το Southbridge chip του PlayStation 4 (δείτε το video παρακάτω).

 

Και τώρα, επιστροφή στην πραγματικότητα: το proof-of-concept δυστυχώς βασίζεται στο firmware 1.76 του PlayStation 4, και αν έχετε την κονσόλα, τότε θα γνωρίζετε ότι διαθέτει πιθανότατα την έκδοση 3.11 του firmware (με το bug διορθωμένο). Αυτό σημαίνει, ότι τουλάχιστον για την ώρα δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα πέρα από το να περιμένετε. Παρόλα αυτά, με αλλαγές στο Jailbreak ενδέχεται να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα μελλοντικά και με τα νεότερα firmwares.

 

 

Link.png Site: Engadget