Δε φαίνεται να υπάρχει τέλος ή κάποια διέξοδος από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο παρά τη καθημερινή ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης με το θέμα και τις προσπάθειες εκατοντάδων εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today.

 

Σύμφωνα με μία από τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των αρμόδιων διωκτικών αρχών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών ο τζίρος από το κυβερνοέγκλημα ανέρχεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τις παράνομες αγορές της διακίνησης ναρκωτικών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

 

Σε διεθνές συνέδριο με θέμα την κλοπή προσωπικών δεδομένων και το οικονομικό έγκλημα στο διαδίκτυο ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών F-Secure, Μίκο Χιπόνεν δήλωσε: «Πριν από μια δεκαετία το διεθνές έγκλημα αφορούσε τα ναρκωτικά και το ξέπλυμα χρήματος. Σήμερα κυριαρχούν οι οικονομικές απάτες μέσω του διαδικτύου. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της Ίντερπολ, ο οποίος ανέρχεται σε 65 εκατομμύριο ευρώ, δεν έχει αυξηθεί και δεν επαρκεί για την πάταξη της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο».

 

Την ίδια ώρα η εφημερίδα USA Today επισημαίνει ότι το 60% των Αμερικανών αποφεύγει τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω του διαδικτύου εξαιτίας του φόβου ότι κάποιος θα κλέψει τους κωδικούς των λογαριασμών. Επίσης το 38% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται τις πληρωμές μέσω διαδικτύου.

 

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1000 Αμερικανών από την εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS Sofres για λογαριασμό της εταιρείας Gemalto.

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr