Οι ρωσικές αρχές άρχισαν να απαγορεύουν στους κυβερνητικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν συσκευές Apple για επίσημη κρατική χρήση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Από σήμερα, το υπουργείο Εμπορίου της χώρας θα απαγορεύσει τη χρήση των iPhone για όλους τους "εργασιακούς σκοπούς". Άλλα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας, είτε έχουν ήδη εφαρμόσει παρόμοιες εντολές είτε σχεδιάζουν να αρχίσουν να τις επιβάλλουν σύντομα. Οι Times αναφέρουν ότι η απαγόρευση καλύπτει όλα τα προϊόντα της Apple. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αξιωματούχοι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές για προσωπική χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ανοίγουν σε αυτές την αλληλογραφία της εργασίας τους.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία διέκοψε την πρόσβαση στο Apple Pay ενώ αργότερα σταμάτησε όλες τις πωλήσεις προϊόντων στη Ρωσία. Εκείνη την εποχή, η Apple ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ήταν απάντηση στην εισβολή, σημειώνοντας ότι στέκεται "στο πλευρό όλων των ανθρώπων" που επλήγησαν από την εισβολή.

Η απαγόρευση έρχεται μετά τον ισχυρισμό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) στις αρχές Ιουνίου ότι είχε αποκαλύψει μια "επιχείρηση κατασκοπείας από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες" στην οποία εμπλεκόντουσαν συσκευές της Apple. Η FSB δήλωσε ότι χιλιάδες iPhone, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται από τις διπλωματικές αποστολές της χώρας σε χώρες του ΝΑΤΟ, είχαν "μολυνθεί" με λογισμικό παρακολούθησης. Η FSB συνέχισε να ισχυρίζεται -χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις- ότι η Apple είχε συνεργαστεί στενά με την υπηρεσία πληροφοριών σήματος των ΗΠΑ για να παρέχει στους πράκτορες "ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ελέγχου". Ο τεχνολογικός γίγαντας αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι "ποτέ δεν συνεργάστηκε με καμία κυβέρνηση για την κατασκευή κερκόπορτας σε οποιοδήποτε προϊόν και ποτέ δεν θα συνεργαστεί".

Γενικότερα, η κίνηση αυτή αντανακλά την επιθυμία της ρωσικής κυβέρνησης να μειώσει την εξάρτησή της από την τεχνολογία που προέρχεται από ά[ασσαάα κατασκευής. Όπως σημειώνουν οι Times, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε πέρυσι διάταγμα με το οποίο διέταξε τα ιδρύματα που εμπλέκονται σε "κρίσιμες υποδομές πληροφοριών" να μεταβούν σε λογισμικό εγχώριας ανάπτυξης έως το 2025.

  • Like 1
  • Thanks 1