Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) φαίνεται πως έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης τύπου ransomware, κατά την οποία κλειδώνονται τα ψηφιακά αρχεία του στόχου και ζητούνται λύτρα για την αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η επίθεση έγινε αντιληπτή στις 8 Νοεμβρίου και ακόμα διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν παράλληλα έγινε και υποκλοπή δεδομένων. 

Από πλευράς ΕΤΑΔ δεν αποκαλύφθηκε το ακριβές ποσό που ζητήθηκε ως λύτρα από τους κυβερνοεκβιαστές. Ωστόσο, τονίστηκε πως δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή συναλλαγής μαζί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΑΔ ήταν ασφαλισμένη για τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις και διατηρούσε ενημερωμένα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων της.

Μόλις διαπιστώθηκε η εισβολή, η εταιρεία προχώρησε σε κατέβασμα των συστημάτων της ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού. Δεν έγινε γνωστό το είδος του χρησιμοποιηθέντος ransomware, ούτε ο τρόπος διείσδυσης στα συστήματα. Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΑΔ τόνισε πως ο αντίκτυπος στις λειτουργίες της ήταν περιορισμένος και αποκαθίστανται σταδιακά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικοί οργανισμοί πέφτουν θύματα τέτοιων επιθέσεων. Τον Μάρτιο του 2022, αντίστοιχο χτύπημα με ransomware είχαν δεχθεί τα ΕΛΤΑ. Εκείνη τη φορά, μετά την άρνηση πληρωμής λύτρων, είχαν διαρρεύσει στο dark web ευαίσθητα εταιρικά και προσωπικά δεδομένα. 

Στην περίπτωση της ΕΤΑΔ, εκπρόσωποί της αναφέρουν πως δεν διαχειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες και ότι οι διαγωνισμοί τους είναι δημόσιοι. Ωστόσο, όπως συνηθίζεται, θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διαπιστωθεί τυχόν διαρροή αρχείων.

Οι δράστες τέτοιων επιθέσεων συχνά δημοσιοποιούν κλεμμένα δεδομένα για να ασκήσουν πίεση στο θύμα. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί στο παρελθόν σε περιπτώσεις όπως του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΔΕΣΦΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην ΕΤΑΔ. Παραμένει να φανεί στο επόμενο διάστημα αν θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινήσεις εκβιασμού ή αν οι δράστες θα περιοριστούν στην αρχική ζήτηση λύτρων που απέρριψε η εταιρεία.

  • Like 2
  • Sad 1