Το FBI προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν δημόσιους σταθμούς φόρτισης, προειδοποιώντας ότι απατεώνες θα μπορούσαν να μολύνουν τα μηχανήματα αυτά με κακόβουλο λογισμικό και να κλέψουν τα δεδομένα των συσκευών που συνδέονται πάνω τους.

Στις πρόσφατα δημοσιευμένες προειδοποιήσεις, οι υπάλληλοι του FBI προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους να αποφεύγουν τη χρήση δημόσιων θυρών φόρτισης USB σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία, σημειώνοντας ότι οι hacker θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να αποκτήσουν πρόσβαση στο smartphone ή το tablet ενός ατόμου.

«Κακόβουλοι χρήστες έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης σε συσκευές», ανέφερε πρόσφατα στο Twitter το γραφείο του FBI στο Ντένβερ.

Η πρακτική αυτή που είναι γνωστή ως "juice jacking" επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2011, αφού ερευνητές δημιούργησαν έναν σταθμό φόρτισης για να δείξουν τις δυνατότητες hacking σε τέτοιες εγκαταστάσεις, ανέφερε η Washington Post. Το FBI και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις το 2021.

Όταν ρωτήθηκαν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην ιστοσελίδα Axios ότι οι ανακοινώσεις αποτελούσαν μέρος μιας τακτικής υπενθύμισης για το θέμα. Δεν είναι σαφές πόσο συνηθισμένο είναι το "juice jacking", με λίγες πάντως παρόμοιες περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί δημοσίως.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η πλήρης πρόσβαση στο smartphone ενός ατόμου μέσω του "juice jacking" θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι hackers θα είχαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών πιστωτικών καρτών. Τέτοια δεδομένα θα μπορούσαν αναπόφευκτα να πωληθούν σε άλλους “ενδιαφερόμενους”.

"Μην αφήσετε μια δωρεάν φόρτιση USB να καταλήξει να αδειάσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό", προειδοποιεί ο ιστότοπος της FCC.

Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να διαθέτουν το δικό τους USB καλώδιο για να το συνδέσουν σε μια πρίζα ή σε έναν φορητό φορτιστή. Τα USB-C καλώδια και οι ασύρματοι φορτιστές έχουν επίσης αναφερθεί ως πιο ασφαλείς επιλογές.

Εάν κάποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει αναγκαστικά μια δημόσια θύρα φόρτισης USB, οι ειδικοί επισείουν την προσοχή για σημάδια που δείχνουν ότι το smartphone ενός ατόμου μπορεί να έχει “αλλοιωθεί”, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης εξάντλησης της μπαταρίας του, της υπερθέρμανσης και της αλλαγής των ρυθμίσεων.

Συνολικά, οι ειδικοί έχουν ενθαρρύνει τους καταναλωτές να σκέφτονται το τηλέφωνό τους σαν πιστωτική κάρτα και να λαμβάνουν παρόμοια μέτρα προστασίας.

«Δεν πηγαίνετε οπουδήποτε και αρχίζετε να βάζετε μέσα τη χρεωστική σας κάρτα», δήλωσε στην Post ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Μπερναρντίνο, Tony Coulson.

  • Like 2
  • Thanks 1