Η Western Digital, η γνωστή αμερικανική εταιρεία αποθηκευτικών μέσων, ανακάλυψε πρόσφατα ότι hackers είχαν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της κατά τη διάρκεια μιας παραβίασης δεδομένων που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Η εταιρεία συνεργάζεται με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες εγκληματολογίας και ασφάλειας για να κατανοήσει την έκταση της επίθεσης. Η έρευνα αποκάλυψε ότι γύρω στις 26 Μαρτίου, οι hackers απέκτησαν αντίγραφο μιας βάσης δεδομένων της Western Digital που περιείχε "περιορισμένες" προσωπικές πληροφορίες που είχαν ληφθεί από το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας.

image.png.cd312e4dc99ebed26432e1ebedf14ca7.png

Ο όρος "περιορισμένος" είναι αμφισβητήσιμος, καθώς η κλεμμένη βάση δεδομένων περιείχε πολύτιμα δεδομένα όπως τα πραγματικά ονόματα των πελατών, τις διευθύνσεις χρέωσης και αποστολής, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς τηλεφώνων. Οι hashed κωδικοί πρόσβασης και οι μερικοί αριθμοί πιστωτικών καρτών που υπήρχαν στη βάση δεδομένων ήταν φαινομενικά κρυπτογραφημένοι. Η Western Digital ανέστειλε προσωρινά την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό της κατάστημά της μέχρι τις 15 Μαΐου 2023.

Τα δεδομένα που απέκτησαν οι κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σύνθετων επιθέσεων spear-phishing. Οι hackers θα μπορούσαν να στείλουν στους χρήστες ανεπιθύμητα μηνύματα που θα ζητούσαν περαιτέρω προσωπικές πληροφορίες ή θα παρείχαν σύνδεσμο προς μια ψεύτικη ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί για την απόκτηση τέτοιων δεδομένων.

Μη επαληθευμένοι ισχυρισμοί υποδηλώνουν ότι μια άγνωστη ομάδα hacker κατάφερε να παραβιάσει το δίκτυο της Western Digital, να εγκαταστήσει ransomware και να κλέψει δέκα terabytes δεδομένων. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου φαίνεται ότι ανήκουν στην επιχείρηση ALPHV ransomware και χρησιμοποίησαν την ιστοσελίδα διαρροής δεδομένων της ομάδας για να προσπαθήσουν να εκβιάσουν την εταιρεία, δείχνοντας στιγμιότυπα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα και άλλα δεδομένα. Ακόμα και στις 28 Απριλίου, οι hackers ισχυρίζονταν ότι εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της Western Digital παρά το γεγονός ότι η σχετική ανακάλυψη έγινε τον Μάρτιο.

  • Like 1
  • Sad 1