Η Gigabyte ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που ξεκίνησαν να προσφέρουν mainboards -με πληθώρα μοντέλων μάλιστα σε διαφορετικά επίπεδα εξοπλισμού και τιμής- για να υποστηρίξει τους νέους 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core (Alder Lake-S).

Το mainboard Gigabyte Z690 AORUS PRO είναι ένα από τα νεότερα μοντέλα της εταιρείας. Ευέλικτη, καλά εξοπλισμένη και τίμια, όσον αφορά το κόστος, η νέα μητρική της Gigabyte υποστηρίζει τη νεότερη γενιά επεξεργαστών της Intel με socket LGA 1700. Όπως μαρτυρά και η ονομασία της, η μητρική βασίζεται στο κορυφαίο Intel Z690 Chipset και επομένως έρχεται με όλα τα οφέλη της πλατφόρμας, μεταξύ των οποίων είναι η υποστήριξη του πρότυπου PCI Express 5.0, για κάρτες γραφικών ή NVMe M.2 PCIe SSDs και βεβαίως η υποστήριξη του πλέον σύγχρονου τύπου μνήμης, DDR5.

Από άποψη κόστους -κάτω των €399- και λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον τρόπο που κλιμακώνονται τα πράγματα προς τα… πάνω αναλόγως τον εξοπλισμό (π.χ. το πολυτελές μοντέλο Ζ690 AORUS XTREME της ίδιας εταιρείας που βρίσκεται στην «premium» κατηγορία στοιχίζει €1099) το μοντέλο Z690 AORUS PRO θα λέγαμε ότι βρίσκεται στο high-end τμήμα της αγοράς. 

Το Gigabyte Z690 AORUS PRO έφτασε στα χέρια μας μαζί με ένα ζευγάρι μνήμες 32GB Kingston Fury Beast DDR5 RAM, αλλά καθώς αυτή τη περίοδο δεν είχαμε στα χέρια μας έναν επεξεργαστή 12ης γενιάς Intel Core, δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε στην πράξη της επιδόσεις ενός τέτοιου συστήματος. Παρόλα αυτά, λάβαμε την απόφαση να μην χάσουμε την ευκαιρία να σας δείξουμε το mainboard και ευελπιστούμε σύντομα να επανέλθουμε με ένα πλήρες review, δοκιμάζοντας την απόδοση της νέας πλατφόρμας της Intel σε πραγματικές συνθήκες.

Το mainboard Gigabyte Z690 AORUS PRO προορίζεται για χρήση σε υπολογιστές desktop και ακολουθεί τις προδιαγραφές ATX με τις διαστάσεις της να είναι τυπικές, 30.5 x 24.4 εκατοστά. Το PCB είναι μαύρου χρώματος ενώ σε γκρι χρώμα βρίσκονται οι διάφορες ψύκτρες σχηματίζοντας μία μη ενδιαφέρουσα και τυπικά συντηρητική «διχρωμία».

Διαβάστε ολόκληρο το review

 

  • Like 3
  • Confused 1