Από τις αρχές Ιουνίου θα μπορούν οι πολίτες 469 δήμων της χώρας να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω των αντίστοιχων δημοτικών διαδικτυακών πυλών. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 28,8 εκατ. ευρώ και αφορά δήμους με πληθυσμό μικρότερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων. Πρόκειται για 28 δήμους του Ν. Αττικής, 136 δήμους της Μακεδονίας-Θράκης, 66 δήμους από την περιφέρεια Αιγαίου, 101 δήμους της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας και 138 δήμους της Κεντρικής Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδιαφέρον για επέκταση του έργου και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους επιπλέον 100 δήμοι κάτω των 20.000 κατοίκων.

 

Όπως τονίζεται από την πλευρά της “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ” είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων με διαφάνεια, χωρίς ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και κόστος. Το έργο Ανάπτυξη Δημοτικών Διαδικτυακών Πυλών δε συνίσταται απλά και μόνο στη δημιουργία δημοτικού ιστοτόπου πληροφόρησης ή μονόδρομης αλληλεπίδρασης, αλλά στην ανάπτυξη και παροχή στους χρήστες-δημότες σας ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών αμφίδρομης αλληλεπίδρασης και συναλλαγών. Πέραν των άμεσων ωφελειών, το έργο καθιστά τους δήμους κοινωνούς μίας σειράς συγκριτικών πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από στρατηγικές και επιχειρησιακές συνέργειες με τρέχοντα ή/και προβλεπόμενα έργα. (π.χ. ΚΕΠ, Εθνικό Δημοτολόγιο, ενδεχόμενη επέκταση παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών δημοτικών διαδικτυακών πυλών, κ.λπ.).

 

Στόχοι του έργου είναι:

Η εξυπηρέτηση μέσω Ιντερνετ των Δημοτών και λοιπών ενδιαφερομένων σχετικά με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η καταγραφή, κατάταξη και ενοποίηση σημαντικών πληροφοριών αναφορικά με τα θέματα του κάθε Δήμου και δημιουργία κεντρικού σημείου πρόσβασης σε αυτές τις πληροφορίες.

Η ενίσχυση της εικόνας και προώθηση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Η ευρύτερη προβολή των ιδιαιτεροτήτων / επιτευγμάτων του Δήμου.

Η εξοικείωση των Δημοτών με τις νέες τεχνολογίες.

Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Δήμου-Δημοτών και δημιουργία ενός σύγχρονου καναλιού επικοινωνίας.

Η αύξηση της συμμετοχής του Δημότη στα θέματα των Δήμων.

Η σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για τους υπαλλήλους του Δήμου όσο και για τους Δημότες που θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΔΔΠ.

Η καλύτερη εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και μεταναστών.

 

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω της κάθε Δημοτικής Διαδικτυακής Πύλης θα ακολουθούν το μοντέλο που πανευρωπαϊκά προτείνεται για την εξειδίκευση των υπηρεσιών "Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-government)" και αναπτύσσεται στα εξής επίπεδα:

 

Υπηρεσίες Πληροφόρησης,

 

Αλληλεπιδραστικές Υπηρεσίες όπως αιτήματα & καταγγελίες πολιτών, ηλεκτρονικές αιτήσεις για βεβαιώσεις, ενημέρωση δικαιούχων για τους τίτλους πληρωμής, υπηρεσία ενημέρωσης του κοινού για πλήρωση θέσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της περιοχής και υποβολής της αντίστοιχης ηλεκτρονικής αίτησης, ηλεκτρονικές αιτήσεις πιστοποιητικών δημοτολόγιο.

 

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές όπως πληρωμή δημοτικού φόρου, πληρωμή προστίμων ΚΟΚ.

 

Το έργο περιλαμβάνει:

Την ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία Δημοτικής Διαδικτυακής Πύλης (ΔΔΠ) για κάθε ένα από τους συμμετέχοντες Δήμους, μέσω της οποίας θα παρέχεται πληροφοριακό υλικό και online υπηρεσίες του Δήμου.

Την προμήθεια και εγκατάσταση βασικού εξοπλισμού σε κάθε Δήμο (PCs, Printers Scanners). O ακριβής αριθμός του εξοπλισμού θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον πληθυσμό του Δήμου.

Τη "φιλοξενία" (web hosting) των δημοτικών διαδικτυακών πυλών στο Δικτυακό Κόμβο του Αναδόχου.

Την αξιοποίηση των υποδομών του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ για την ασφαλή διασύνδεση των ΔΔΠ με τις BACK-OFFICE εφαρμογές του κάθε Δήμου.

Τη δημιουργία της απαιτούμενης δικτυακής υποδομής δομημένης καλωδίωσης για τη διασύνδεση ενός αριθμού θέσεων εργασίας σε κάθε Δήμου με την υποδομή του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ, με σκοπό την ολοκλήρωση τον παρεχόμενων υπηρεσιών. O ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα καλυφθούν κατανέμεται ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες του κάθε Δήμου.

Την εκπαίδευση των χρηστών (εσωτερικών και εξωτερικών).

Δράσεις προβολής και προώθησης της διαδικτυακής δημοτικής πύλης στην τοπική κοινωνία του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρεται η δημιουργία ημερίδων, φυλλαδίων καθώς και εκθεσιακού περιπτέρου με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επίδειξη της λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης.

Επιτόπια υποστήριξη από τον Ανάδοχο σε κάθε Δήμο κατά τη διάρκεια της Παραγωγικής Λειτουργίας του έργου. Η επιτόπια υποστήριξη θα περιλαμβάνει τη διάθεση ενός Ειδικευμένου Τεχνικού που θα παραβρίσκεται στις εγκαταστάσεις του κάθε Δήμου για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο και θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση και συντήρηση της πύλης αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας στους υπαλλήλους του Δήμου σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης και συντήρησης της πύλης και των νέων υποδομών.

Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης.

 

Source.png Πηγή: ictplus.gr