Κρατούμενος θα παραμείνει ο 38χρονος Ρώσος έως ότου εκδικασθεί το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο 38χρονος συνελήφθη την Τρίτη στη Χαλκιδική, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Στις ΗΠΑ, o 38χρονος διώκεται στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής, σύμφωνα με το οποίο φέρεται ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο.

 

Συγκεκριμένα, η οργάνωση αναλαμβάνει να νομιμοποιήσει έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες, με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής bitcoin.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων bitcoin και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων.

 

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον 38χρονο στις ΗΠΑ είναι η λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος, η συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος, το ξέπλυμα χρήματος και η συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες.