Μια προσπάθεια που έγινε από κυβερνήσεις σχετικά με την εδραίωση μιας πολιτικής για την ''επίβλεψη'' του διαδικτύου, κατέρρευσε την Τρίτη, καθώς πολλές χώρες της Δύσης θεώρησαν ότι δίνονται περισσότερες δικαιοδοσίες στα Ηνωμένα Έθνη.

Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και άλλων χωρών ξεκαθάρισαν την θέση τους στο συνέδριο που έλαβε χώρα, αρνούμενοι την υπογραφή κυβερνητικού συμφώνου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αν και αυτό υπεγράφη από άλλες χώρες, το γεγονός της απόρριψής του από τις ΗΠΑ, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφαρμογής του. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος των ΗΠΑ που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι με την υπογραφή του συμφώνου θα ανέκυπταν θέματα νομιμότητας ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν και σε αυτές που δεν υπέγραψαν.

 

Ο Terry Kramer, από τις ΗΠΑ θεώρησε ότι η υπογραφή αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο και να αποκτήσει αυξημένες δικαιοδοσίες, κάτι το οποίο η Αμερική προφανώς δεν ήθελε.Ο Kremer συνέχισε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άλλες χώρες ως ένα εργαλείο ελέγχου και πιθανής απαγόρευσης e-mail με θρησκευτικό ή πολιτικό περιεχόμενο. «Χωρίς τη συμμετοχή των Η.Π.Α, είναι πιθανόν το Internet να δουλεύει με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές χώρες» σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου ο οποίος προσθέτει «Πιθανόν το μέλλον επιφυλάσσει ένα κατακερματισμένο Internet».

 

Link.png Site: Reuters