Από τη 1η Ιανουαρίου και εφόσον εργάζεσαι στην Γαλλία, μπορείς να αγνοείς τα μηνύματα κειμένου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την δουλειά σου όταν βρίσκεσαι εκτός εργασίας και σε προκαθορισμένες ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος στη Γαλλία που απαιτεί από τις εταιρείες με περισσότερους από 50 υπαλλήλους να διαπραγματεύονται με το προσωπικό τους τις ώρες ή τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αγνοούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία τους ή την εταιρεία. Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας τιμωρήσει επειδή αρνηθήκατε να κοιτάξετε τα μηνύματα σας στις συμφωνημένες ώρες.

 

Ακόμα και αν δεν καταλήξετε σε κάποια συμφωνία με τον εργοδότη σας, η εταιρεία θα πρέπει να επισημάνει και να περιγράψει ρητά τις όποιες προσδοκίες και απαιτήσεις της για όταν δεν θα έχετε το νου σας στο ρολόϊ. Μια τέτοια συμφωνία δεν είναι βεβαίως επαναστατική όταν πολλές εταιρείες δεσμεύονται με συμφωνίες ή συμβόλαια που τις εμποδίζουν από το να στέλνουν μηνύματα σε εργαζομένους μετά το τέλος της ημέρας αλλά υπάρχουν μερικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα από τον τεχνολογικό κλάδο, που πιστεύουν ότι η νομοθεσία ενδεχομένως θα βλάψει την παραγωγικότητα τους (το Internet λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο). Ενδεχομένως κάποιες εταιρείες να επιδιώξουν να “αποφύγουν” κατά κάποιο τρόπο αυτή τη νομική υποχρέωση, με κάποιο είδος συμβιβασμού ενδεχομένως ή κάτι παρόμοιο. Όπως και να έχει, είναι αναμφισβήτητα ένα ιδιαίτερα σπουδαίο βήμα σε μία εποχή που πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν smartphones –ενώ μπορεί και να ακολουθούν λογική BYOD- για να κερδίσουν σε εργατοώρες.

 

Οι Γαλλικές εταιρείες πάντως το πιο πιθανό είναι να σέβονται από εδώ και πέρα την ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής των εργαζομένων τους, ακόμα και αν δεν ορίσουν συγκεκριμένες ώρες ως ώρες εκτός ορίων. Οπότε δεν μπορούν να έχουν απροσδόκητες απαιτήσεις να παρατήσετε τα πάντα για να ασχοληθείτε με κάποιο ζήτημα που αφορά στη δουλειά. Το νέο μέτρο που τέθηκε σε ισχύ ονομάζεται και “δικαίωμα στην αποσύνδεση” και στοχεύει στον περιορισμό του στρες και των παρενεργειών από το εργασιακό άγχος στην προσωπική ζωή και η θέσπιση ουσιαστικών ορίων.

 

Link.png Site: Engadget