Πιστό στην περσινή του υπόσχεση, το Ίδρυμα Smithsonian μέσω των δύο μουσείων ασιατικής τέχνης που του ανήκουν, δημοσιεύουν από σήμερα στο Internet χιλιάδες δείγματα της παγκόσμιας τέχνης, εντελώς δωρεάν.

Συγκεκριμένα οι γκαλερί Freer Gallery of Art και Arthur M. Sackler έχουν ψηφιοποιήσει περισσότερα από 40.000 έργα τέχνης που προέρχονται από την Ασία και την Αμερική, και τα οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει στην επίσημη ιστοσελίδα του Smithsonian χωρίς καμία χρέωση. Όπως μάλιστα αναφέρει το ίδρυμα, η συντριπτική πλειοψηφία της συλλογής δεν έχει γίνει ποτέ διαθέσιμη ευρύτερα στο κοινό ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς και άλλους μη εμπορικούς σκοπούς.

 

Η συλλογή αφορά τη Νεολιθική περίοδο μέχρι τις μέρες μας, περιλαμβάνοντας 1.806 αμερικανικά αντικείμενα τέχνης, 1.176 αρχαία αιγυπτιακά, 2.076 της Μέσης Ανατολής, 10.424 από την Κίνα, 2.683 Ισλαμικής προέλευσης, 1.213 της Νότιας και Νοτιανατολικής Ασίας καθώς και ένα μικρό αριθμό Ελληνικών, Βυζαντινών και Ρωμαϊκών έργων.

 

Το εγχείρημα αυτό του Smithsonian είναι μέρος της προσπάθειας του ιδρύματος να κάνει διαθέσιμα τα εκθέματα του σε κόσμο που δε μπορεί να έχει φυσική παρουσία στην έδρα του στη Washington, συγκεντρώνοντας 50.000 εικόνες σε σύνολο 10TB δεδομένων. Η πλοήγηση στην τεράστια συλλογή μπορεί να γίνει είτε ανά χρονική περίοδο είτε με βάση μια συγκεκριμένη κουλτούρα.

 

Μερικά από τα δείγματα της συλλογής μπορείτε να δείτε στο παρακάτω άλμπουμ

 

 

 

 

Link.png Site: Smithsonian Επίσημη Ιστοσελίδα

Link.png Site: TheVerge