Από τότε που το Internet έγινε το "απόλυτο μέσο" έχουν δει πολλά πράγματα τα μάτια μας, και άλλα τόσα από ότι φαίνεται δεν τα βλέπουμε σωστά. Άλλωστε είναι και θέμα..."αντίληψης". Ένα γυναικείο φόρεμα, κόντεψε να... διαλύσει το Internet εχθές, αφού χιλιάδες χρήστες σε κοινωνικά δίκτυα, blogs και forums υποστήριζαν ότι έχει λευκό-χρυσό χρώμα, ενώ άλλοι έλεγαν πως είχε μπλε-μαύρο χρώμα.

Σύμφωνα με τουλάχιστον μία δημοσκόπιση, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων βλέπουν ότι το φόρεμα είναι λευκό-χρυσό, ενώ οι υπόλοιποι ότι είναι μπλέ-μαύρο.

 

Τι έχει συμβεί; Την περασμένη Πέμπτη, ένας χρήστης με το όνομα Swiked "σήκωσε" μία φωτογραφία ενός φορέματος στο Tumblr, και στην συνέχεια η ανάρτηση του βρήκε τον δρόμο της για το BuzzFeed. Στην ανάρτηση ρωτούσε τι χρώμα έχει το φόρεμα, γιατί κάποιοι το βλέπουν λευκό με χρυσό ενώ κάποιοι άλλοι μπλε με μαύρο. "Guys please help me - is this dress white and gold, or blue and black? Me and my friends can’t agree and we are freaking the fuck out".

 

Οι χρήστες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν, και ορισμένοι άρχισαν να χρησιμοποιούν διαφορετικό επίπεδο φωτισμού, να κοιτούν υπό γωνία τις οθόνες τους, να πειράζουν τα ρυθμιστικά στις οθόνες τους κ.ά.

 

insomnia.gr

insomnia.gr Jan 1, 2015 at 5:30pm PST

 

Από ότι φαίνεται πάντως, είναι θέμα προοπτικής, αφού πολλές φορές ο εγκέφαλος μας μεταφράζει ορισμένα δεδομένα με διαφορετικό από τον αναμενόμενο τρόπο.

 

https://twitter.com/StarKat99/status/571114470665113600/photo/1

 

Τελικά, η Hope Taylor, υποστήριξε ότι το φόρεμα είναι μπλε-μαύρο και τον ισχυρισμό της υποστήριξε και η εταιρεία Adobe και η πραγματικότητα είναι αυτή, το φόρεμα είναι μπλέ με μαύρες λεπτομέρειες.

 

https://twitter.com/hopetaylorphoto/status/571161446840721409

 

https://twitter.com/Adobe/status/571123202568491010/photo/1

 

Πως γίνεται ωστόσο και οι περισσότεροι βλέπουν ότι το χρώμα του φορέματος είναι λευκό-χρυσό; Το φαινόμενο ονομάζεται χρωματική σταθερότητα. Πρόκειται για είναι βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης χρωματικής αντίληψης και εγγυάται πως το χρώμα το οποίο αντιλαμβανόμαστε παραμένει -σχετικά- σταθερό ακόμα και υπό μεταβλητές συνθήκες φωτισμού.

 

Για παράδειγμα ένα κεράσι, ο εγκέφαλος μας το αντιλαμβάνεται ως ένα κόκκινο αντικείμενο, είτε το βλέπουμε το μεσημέρι (με το φως λευκό), είτε πιο αργά στη μέρα, ας πούμε το απόγευμα (με το φως κόκκινο). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που μας δίνει την δυνατότητα να αναγνωρίζουμε αντικείμενα, παρά τις αλλαγές στις συνθήκες φωτισμού, αλλά αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο ή το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται το αντικείμενο που κοιτάμε επηρρεάζει την αντίληψη μας για το χρώμα.

Στην περίπτωση του φορέματος, το έχουν φωτογραφήσει από τόσο κοντά, που δεν μπορούμε να δούμε τον περιβάλλοντα χώρο, οπότε και ο εγκέφαλος μας προσπαθεί να ερμηνεύσει το είδος του φωτός που πέφτει πάνω του.

 

Όσοι φανταστούν ότι το φόρεμα βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με φυσικό φως, ίσως κοντά σε ένα παράθυρο, θα δουν ότι το χρώμα του φορέματος είναι λευκό-χρυσό επειδή ο εγκέφαλος τους προσπαθεί να αφαιρέσει το μπλε από την εικόνα, ως μία πιθανή σκιά. Όσοι από την άλλη σχηματίσουν την εικόνα ότι το φόρεμα βρίσκεται κάτω από τεχνητό φωτισμό, όπως για παράδειγμα μέσα σε ένα κατάστημα, θα βλέπουν το φόρεμα με μπλε-μαύρο χρώμα, όπως είναι και στην πραγματικότητα.

 

 

Link.png Site: IFLScience