Η Apple, η Google και η Mozilla, οι κατασκευαστές των Safari, Chrome και Firefox browser αντίστοιχα, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αξιολόγησης προγραμμάτων browser που ονομάζεται Speedometer 3.

Αυτό ανακοίνωσαν ταυτόχρονα και οι τρεις εταιρείες με σχετικά tweets μέσα από τους επίσημους λογαριασμούς τους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες στο χώρο των web browser και των rendering engine θα έχουν λόγο σε ένα benchmark που σκοπό έχει να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές τους αποδίδουν με την τελευταία τεχνολογία που πιθανόν χρησιμοποιούν οι ιστοσελίδες.

Σε ένα Twitter thread, η Mozilla αναφέρει ότι ένα benchmark που θα δημιουργηθεί από διάφορες εταιρείες του web θα βοηθήσει στην "κατανόηση του τι έχει σημασία". Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτό είναι σημαντικό όταν προσπαθείς να συντονίσεις τους web developers, τους οργανισμούς προτύπων, τις ομάδες που κατασκευάζουν τις μηχανές που ερμηνεύουν τον κώδικα με βάση αυτά τα πρότυπα και τις εταιρείες που αναπτύσσουν τους browsers τους με βάση αυτές τις μηχανές. Ο λογαριασμός WebKit της Apple στο Twitter δίνει βάση σ’αυτό, αναφέροντας ότι «η συνεργασία θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε περαιτέρω το benchmark και να βελτιώσουμε την απόδοση των browser για τους χρήστες μας».

Αναπόφευκτα, το νέο benchmark θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για να συγκρίνει τις επιδόσεις του WebKit του Safari με το Blink του Chrome ή τη μηχανή V8 της Google με το SpiderMonkey της Mozilla. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη ή σε πολύ καλή θέση τις εταιρείες, ανάλογα με τα αποτελέσματα του benchmark. Ωστόσο όπως επισημαίνει η Google στο νήμα του Twitter, οι εταιρείες έχουν θέσει κανόνες που θα βοηθήσουν να αποτραπεί η προσπάθεια κάποιας από αυτές να φέρουν τα αποτελέσματα στα μέτρα τους. Οι όχι τόσο σημαντικές αλλαγές θα απαιτούν έγκριση από "τουλάχιστον δύο από τους συμμετέχοντες browsers" και δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν εάν υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις από τους υπόλοιπους. Αντιθέτως οι σημαντικές αλλαγές θα απαιτούν συναίνεση από όλους τους εμπλεκόμενους.

Προς το παρόν βρισκόμαστε μακριά από τη δημόσια κυκλοφορία του Speedometer 3. Η σχετική σελίδα του project στο GitHub αναφέρει ότι βρίσκεται σε "ενεργή ανάπτυξη και είναι ασταθές" ενώ συνιστά τη χρήση του Speedometer 2.1. Η συγκεκριμένη έκδοση δημιουργήθηκε κυρίως από την ομάδα WebKit της Apple. Σύμφωνα με την Google, οι εταιρείες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η νέα έκδοση θα είναι "ενημερωμένη ώστε να περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά σύγχρονα workloads, όπως τα JavaScript frameworks". 

  • Like 3