Στόχος μια αποτίμηση της τάξης των 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών του Reddit εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αποτίμηση γύρω στα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρίας τη Δευτέρα, καθώς πλησιάζει μία από τις πλέον αναμενόμενες εισόδους στο αμερικανικό χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρία, σε συνεργασία με ορισμένους από τους υφιστάμενους επενδυτές της, στοχεύσει στην πώληση περίπου 22 εκατομμυρίων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν έναντι 31 έως 34 δολαρίων η κάθε μία, προκειμένου να συγκεντρώσει έως και 748 εκατομμύρια δολάρια.

Η αρχική δημόσια προσφορά, κίνηση που συνιστά σημαντικό τεστ για το επενδυτικό ενδιαφέρον ενόψει μιας νέας εισόδου στο χρηματιστήριο, έρχεται δύο και πλέον χρόνια αφότου οι εταιρία ξεκίνησε την προετοιμασία για το άνοιγμα στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Μέχρι στιγμής, το 2024 αποδεικνύεται χρονιά με μεικτά αποτελέσματα σε επίπεδο αρχικών δημόσιων προσφορών.

Ο στόχος που έχει τεθεί για την αποτίμηση, μετά την πλήρη άσκηση των όποιων δικαιωμάτων προαίρεσης επί των κοινών μετοχών, είναι μικρότερος από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία είχε εκτιμηθεί η αξία του Reddit, μετά από μια συγκέντρωση κεφαλαίων το 2021.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από όταν έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά, το Reddit έχει εξελιχτεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της κουλτούρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το χαρακτηριστικό σήμα του -ένας εξωγήινος σε πορτοκαλί φόντο- είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα στο διαδίκτυο.

Τα 100.000 διαδικτυακά fora του, τα λεγόμενα subreddits, επιτρέπουν συζητήσεις που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, "από τα θεσπέσια μέχρι τα γελοία, από τα ασήμαντα μέχρι τα υπαρξιακά, από τα κωμικά μέχρι τα πλέον σοβαρά", σύμφωνα με το Στιβ Χάφμαν, συνιδρυτή της εταιρίας.

Ο ίδιος ο Χάφμαν στράφηκε σε ένα από τα subreddits αναζητώντας βοήθεια ώστε να κόψει το ποτό, όπως ανέφερε ο ίδιος. Ο Μπαράκ Ομπάμα, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, συμμετείχε σε ένα "ΑΜΑ", δηλαδή σε μια συνέντευξη όπου ήταν πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, απέναντι στους χρήστες του ιστότοπου, το 2012.

Οι ισχυρές κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους του Reddit είναι γνωστές, μεταξύ άλλων, για το "χρηματιστηριακό έπος" του 2021, όταν αρκετοί μικροεπενδυτές συνασπίστηκαν σε ένα από τα fora του Reddit, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές εταιριών στην πτώση των οποίων είχαν ποντάρει μεγάλα ποσά μεγάλοι επενδυτές, με το GameStop, εταιρία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Εκείνη η ιστορία τορπίλισε τα σχέδια επενδυτικών κεφαλαίων που είχαν ποντάρει κόντρα σε εκείνες τις μετοχές, καθιστώντας τους μικροεπενδυτές σημαντικό παράγοντα. Η υπόθεση αυτή, μάλιστα, ενσωματώθηκε σε μια ταινία που κυκλοφόρησε το 2023, με πρωταγωνιστή το Σεθ Ρόγκεν.

Προκειμένου να απευθυνθεί στους μικροεπενδυτές, το Reddit έχει παρακρατήσει το 8% των συνολικών μετοχών ώστε να διατεθούν σε επιλεγμένους χρήστες και συντονιστές της πλατφόρμας, ορισμένα μέλη του Δ.Σ. καθώς και φίλους και συγγενείς των εργαζομένων και των στελεχών του.

Αυτού του είδους οι μέτοχοι δεν θα δεσμεύονται ως προς τη διάθεση των μετοχών τους, επομένως θα μπορούσαν να επιλέξουν να τις πουλήσουν ακόμη και την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, ενισχύοντας ενδεχομένως τις απότομες διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αποτίμησης του Reddit.

"Πρόκειται για μια μοναδική αρχική δημόσια προσφορά και αυτό που συμβαίνει θα προκύψει εν μέρει από τον ενθουσιασμό που θα δημιουργηθεί στην ίδια την πλατφόρμα", δήλωσε η Ρίβα Άγκαργουολ, διευθύντρια του Κέντρου Χρηματιστηριακών Αγορών και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν.

Η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η J.P. Morgan και η Bank of America Securities είναι οι βασικοί σύμβουλοι πίσω από τη διαδικασία. Η Reddit αναμένει πως θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τη σύντμηση "RDDT".

  • Like 1
  • Haha 6