Ο ανταγωνιστής του Starlink της SpaceX ταλαιπωρείται από προβλήματα επί εδάφους, στην προσπάθεια παροχής παγκόσμιας πρόσβασης στο διαδίκτυο

Η Eutelsat, ο κορυφαίος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών στη Γαλλία, αντιμετωπίζει ανησυχητικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δορυφορικού δικτύου OneWeb, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα σχέδιά της να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα.

Επί του παρόντος, η Eutelsat δυσκολεύεται να ολοκληρώσει το δίκτυο της. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την τοποθέτηση σε τροχιά των δορυφόρων που θα συγκροτούν το δίκτυο, καθώς οι παράμετροι αυτού του σκέλους έχουν κλείσει (παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία). Αντίθετα, τα προβλήματα της Eutelsat εντοπίζονται στο έδαφος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του SpaceNews, οι δυσκολίες που καταγράφονται στην εξασφάλιση δικαιωμάτων λειτουργίας σε χώρες όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην εγκατάσταση μέρους του απαραίτητου χερσαίου εξοπλισμού, θέτουν εμπόδια στην πρόοδο του έργου. Οι παραπάνω χώρες, δεν έχουν εγκρίνει τη δυνατότητα αποστολής και λήψης σημάτων προς και από τους δορυφόρους που θα καλύπτουν τις επικράτειές τους.

Όσο για το χερσαίο εξοπλισμό, αυτός αφορά ζωτικής σημασίας σταθμούς που συνδέουν τα δορυφορικά δίκτυα στο διάστημα με τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα στη Γη, διευκολύνοντας τη μετάδοση δεδομένων και την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών. Όμως, η εγκατάσταση περίπου 40 από τις απαιτούμενες αυτές πύλες για τη λειτουργία του OneWeb παρουσιάζει καθυστέρηση, καθώς εκτιμάται πως μόλις το 90% του χερσαίου δικτύου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως τα τέλη Ιουνίου. Η ίδια η Eutelsat εκτιμά πως δεν θα είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία το σύνολο των πυλών πριν το τέλος του 2024, γεγονός που συνιστά σημαντική καθυστέρηση, δεδομένου του ότι το τροχιακό σκέλος του έργου, αποτελούμενο από 615 δορυφόρους, ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2023.

Το δίκτυο OneWeb, το οποίο βασίζεται σε μια σειρά δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, στόχο έχει να ενισχύσει τις υπηρεσίες που παρέχει η Eutelsat, καλύπτοντας κενά στις παραδοσιακές διαδικτυακές υποδομές. Σε αντίθεση με το Starlink της SpaceX, το οποίο απευθύνεται στους τελικούς χρήστες, το OneWeb στοχεύει στους εκάστοτε παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών (ISP) και άλλους μεγάλους πελάτες, επομένως η Eutelsat τοποθετείται στην αγορά ως πάροχος υποδομών και όχι καταναλωτικών υπηρεσιών.

Αντιμέτωπη με τους παραπάνω σκοπέλους, η Eutelsat μετέβαλλε τις προβλέψεις των εσόδων της για το τρέχον οικονομικό έτος στα 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, από τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν η αρχική εκτίμηση. Παρ’ όλα αυτά, με 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια να εκκρεμούν ενόψει της ενεργοποίησης του δικτύου OneWeb, η εταιρία όπως είναι αναμενόμενο δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της στην αγορά, παρά τις καθυστερήσεις. Όπως είναι προφανές, όμως, για να κεφαλαιοποιήσει στην πράξη αυτές τις προβλέψεις, η εταιρία θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες που υποσχέθηκε όταν ανακοίνωνε τη δημιουργία του δικτύου OneWeb.