Η τουρκική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα “πέρασε” ένα νέο νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερο για τις αρχές να κλείσουν ιστοσελίδες ή να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Η σχετική νομοθεσία θεωρείται από πολλούς ως μια κίνηση ενίσχυσης της λογοκρισίας και της επιτήρησης σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολιτικές εντάσεις στη γειτονική χώρα.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά την Τετάρτη από το τουρκικό κοινοβούλιο και αναμένεται να το υπογράψει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ .

 

Οι υποστηρικτές του μέτρου λένε ότι θα βοηθήσει στην προστασία των παιδιών από “στοιχεία στο Διαδίκτυο που ενθαρρύνουν την τοξικομανία, τη σεξουαλική κακοποίηση και την αυτοκτονία” και πως έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να να ενισχύσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Παρόλα αυτά, η αντιπολίτευση στην πλειονότητα της και διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλουν απερίφραστα τον νόμο, χαρακτηρίζοντάς το μέτρο ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

 

Τον περασμένο μήνα, περίπου 2000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο μέτρο ωστόσο έγιναν εκτεταμένες συμπλοκές με την αστυνομία και τα ΜΑΤ που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

 

Σύμφωνα με το νόμο, η αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας θα έχει την δύναμη να μπλοκάρει μονομερώς ιστοσελίδες που θεωρείται ότι παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών ή όταν περιέχουν "προσβλητικά” στοιχεία. Ο νόμος επίσης απαιτεί από τους πάροχους Internet να διατηρούν τα δεδομένα των δραστηριοτήτων των πελατών τους για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επιπλέον θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα στην κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος.

 

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν απαιτεί από τους παρόχους να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι τα προσωπικά δεδομένα τους κατασχέθηκαν, ούτε είναι απαραίτητη εισαγγελική εντολή πριν την υποβολή της αίτησης κατάσχεσης.

 

Link.png Site: http://www.theverge.com/2014/2/6/5385444/turkish-internet-law-lets-government-block-websites-and-seize-data[/url]']TheVerge