Οι κανόνες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (Federal Communications Commission, FCC) που διέπουν την ιντερνετική ουδετερότητα («net neutrality») και υιοθετήθηκαν το 2015, θα παύσουν να ισχύουν από τις 11 Ιουνίου.

Αυτοί οι κανόνες, οι οποίοι θεσπίσθηκαν κατά την προεδρία Ομπάμα, είχαν στόχο να αποτρέψουν τους πάροχους υπηρεσιών ευρυζωνικού και mobile internet από το να επιβραδύνουν ή να μπλοκάρουν τις συνδέσεις. Τον Δεκέμβριο η υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων FCC, μετά τη ανάληψη της προεδρίας από τον Donald Trump, δρομολόγησε την απόσυρσή τους, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο Ajit Pai πρέπει να καταργήσουν τις «αυστηρές ρυθμίσεις, που θυμίζουν τη ρύθμιση μίας υπηρεσίας κοινής ωφελείας».

Ο Pai σημείωσε ότι «στις 11 Ιουνίου οι άχρηστες και επιζήμιες ρυθμίσεις για το διαδίκτυο θα ανακληθούν και θα αποκατασταθεί η δικομματική, περιορισμένη ρυθμιστική προσέγγιση που υπηρέτησε τον online κόσμο εδώ και 20 έτη».

Παρόλο που αρκετοί συμφωνούν με τις βασικές αρχές της ιντερνετικής ουδετερότητας, οι κανόνες του 2015 προκάλεσαν πολλές αντιπαραθέσεις, επειδή για να κυρωθούν δικαστικά οι ρυθμίσεις αυτές, η FCC υπό τους Δημοκρατικούς άλλαξε κατηγορία στα ευρυζωνικά δίκτυα, ώστε να υπόκεινται υπό τους ίδιους αυστηρούς κανόνες με τα δίκτυα τηλεφωνίας.

Οι υποστηρικτές της «net neutrality» επισημαίνουν ότι αυτό ήταν απαραίτητο, προκειμένου να μην καταπέσουν δικαστικά οι ρυθμίσεις. Ενώ η αντίπαλη «παράταξη», όπως οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες, όπως οι AT&T, Comcast και Verizon διατύπωναν το φόβο ότι αυτή η κατηγοριοποίησή τους δίνει στην κυβέρνηση υπερβολικό έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών ή τη δυνατότητα να εξαναγκάζει τους πάροχους να μοιράζονται την υποδομή των δικτύων με ανταγωνιστές τους.

Η αντιπαράθεση πολιτικοποιήθηκε, με συνέπεια οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο καθώς και πολλές διαδικτυακές επιχειρήσεις, όπως η Google and το Facebook, να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο υπέρ της ουδετερότητας. Η πλειοψηφία του κοινού υποστηρίζει επίσης την ιντερνετική ουδετερότητα.

Οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι θα δώσουν μάχη στη Γερουσία για τη διατήρηση των ρυθμίσεων, μέσω μίας διαδικασίας που επιτρέπει στη Γερουσία να ακυρώσει τους νέους κανονισμούς μέσα σε 60 ημέρες από την επίσημη δημοσίευσή τους.

Ακτιβιστές και websites, όπως τα Etsy, Tumblr, Postmates, Foursquare and Twilio, συμμετέχουν στην online καμπάνια «Κόκκινος Συναγερμός».

Τέλος αρκετές εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως οι Vimeo, Mozilla, Kickstarter, Foursquare και Etsy, καθώς και 22 γενικοί εισαγγελείς ισάριθμων πολιτειών έχουν προχωρήσει σε δικαστικές προσφυγές. Επίσης, πάνω από 20 πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, εξετάζουν το ενδεχόμενο εκ νέου θέσπισης των προστατευτικών ρυθμίσεων.

CNET