Ο μεγάλος πλειστηριασμός ενός σημαντικού τμήματος της ιστορίας του Διαδικτύου ολοκληρώθηκε. Το NFT του πηγαίου κώδικα του πρώτου προγράμματος περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό που ανέπτυξε ο Sir Tim Berners-Lee πωλήθηκε έναντι $5.434.500.

Ο Tim Berners-Lee θεωρείται ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού και το NFT που πωλήθηκε περιλαμβάνει ένα υπογεγραμμένο αρχείο με χρονική σήμανση στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 10.000 γραμμές από τον πηγαίο κώδικα που κατέστησε δυνατή μεταξύ άλλων για πρώτη φορά την εμφάνιση ενός εγγράφου HTML.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η υψηλότερη τιμή πώλησης ενός NFT εξακολουθούν να είναι τα περίπου $69,3 εκατομμύρια που κατέβαλε η εταιρεία MetaKovan για να αποκτήσει το έργο Everydays: the First 5000 Days του γνωστού καλλιτέχνη Beeple (κατά κόσμον Mike Winkelmann) ενώ το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που περιλαμβάνει το πρώτο tweet στο Twitter από τον Jack Dorsey πωλήθηκε για κάτι λιγότερο από $3 εκατομμύρια.

Μετά την ανακοίνωση της δημοπρασίας, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, είτε λόγω της γενικότερης ανησυχίας που περιβάλει τα NFTs, είτε λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών ή άλλων ζητημάτων. Ο Tim Berners-Lee και η σύζυγός του ωστόσο φρόντισαν να καθησυχάσουν όσους εξέφρασαν την αντίθεση τους για την δημοπράτηση του NFT λέγοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να ωφελήσουν ιδρύματα ή σκοπούς που υποστηρίζουν. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian, ο Tim Berners-Lee δήλωσε: «(η σχετική ενέργεια) είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις αξίες του ελεύθερου διαδικτύου ... πουλάω μια εικόνα που εγώ δημιούργησα, με ένα πρόγραμμα Python που έγραψα ο ίδιος, και η οποία παριστάνει τον πηγαίο κώδικα σαν να ήταν κολλημένος στον τοίχο και υπογεγραμμένος από εμένα».

Σύμφωνα με την αναφορά κατάστασης του NFT από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's που παρατίθεται μαζί με το NFT, η ασφάλεια δεδομένων του συγκεκριμένου στοιχείου είναι «εξαιρετικά υψηλή». Για τους ιδιοκτήτες NFT που ανησυχούν για μία ενδεχόμενη απώλεια της αγοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έκαναν εξαιτίας κάποιας διακοπής στη λειτουργία των διακομιστών ή κάποιου προβληματικού συνδέσμου,  ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί περιλαμβάνει τόσο το Arweave όσο και το InterPlanetary File System (IPFS) για την αποθήκευση του.

Το μοναδικό ζήτημα ενδέχεται να είναι το ίδιο το συλλεκτικό ψηφιακό αντικείμενο, καθώς όπως ορισμένοι επισήμαναν, ενώ ο αρχειοθετημένος κώδικας είναι ανέπαφος, στο βίντεο που περιλαμβάνεται στην αγορά οι αγκύλες διακρίνονται εσφαλμένα. Όπως και να έχει, το NFT του Sir Tim Berners-Lee πωλήθηκε έναντι περίπου $5,5 εκατομμυρίων και ο νέος ιδιοκτήτης του θα ανυπομονεί να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του.

Τι είναι το NFT; Ένα NFT ή Νon-Fungible Token είναι ένα ψηφιακό «κρυπτο-περιουσιακό στοιχείο» που δημιουργείται μέσω της τεχνολογίας blockchain και το οποίο μπορεί να είναι ένα χειροπιαστό ή άυλο αντικείμενο ή έργο τέχνης. Οι πληροφορίες που «συνοδεύουν» ένα NFT, το καθιστούν μοναδικό και απολύτως διακριτό σε σύγκριση με ένα άλλο NFT, ώστε να επαληθεύεται ο δημιουργός του και να μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα οποιασδήποτε απάτης όσον αφορά την κυριότητα του. Πρακτικά, πρόκειται για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας.

  • Like 3
  • Confused 1