Στα πλαίσια της CES Unveiled που διοργανώθηκε πριν μερικές ημέρες στο Παρίσι, μπορέσαμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα αλλά και «περίεργα» projects από γαλλικές κυρίως startups. Ακολουθούν μερικά από αυτά που ξεχωρίσαμε.

Black Shadow 

Η υπηρεσία Shadow είναι σχετικά πρόσφατη, η αλήθεια είναι όμως ότι τώρα τη μάθαμε και σίγουρα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το πως μπορεί να εξελιχθεί το computing του μέλλοντος. Μιλάμε για την cloud υπηρεσία της εταιρείας Blade η οποία παρέχει μέσω της stream τεχνολογίας, την πρόσβαση σε ένα αρκετά δυνατό Windows 10 PC το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο απομακρυσμένα σε datacenter της εταιρείας. H χρήση του υπολογιστή μπορεί να γίνει μέσα από tablets, άλλους υπολογιστές, ακόμα και από smartphones, με τον χρήστη να μπορεί να έχει πρόσβαση στον cloud υπολογιστή του από οπουδήποτε, φτάνει να τρέχει την εφαρμογή της εταιρείας. Αν ο ενδιαφερόμενος θέλει, μπορεί να προμηθευτεί ένα ειδικό περιφερειακό της Blade το οποίο συνδέεται με τηλεόραση ή οθόνη, και υποστηρίζει συνδέσεις με πληκτρολόγια και ποντίκια προκειμένου να μεταμορφωθεί σε ικανότατο υπολογιστή μόλις συνδεθεί στην υπηρεσία.

2085435754_BladeShadow.jpg.121f985fc63b8f6dca3f987153980a64.jpg

Αυτό που διαφοροποιεί την υπηρεσία Shadow είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης, και τα οποία αντιστοιχούν με σύστημα αξίας $2000. Σε αυτά περιλαμβάνεται επεξεργαστής Intel Xeon, 12GB DDR4 μνήμης, 256GB αποθηκευτικού χώρου αλλά και κάρτα γραφικών GTX 1080 της Nvidia. Η Blade έχει βάλει στο στόχαστρό της κυρίως τους gamers βελτιστοποιώντας το περιβάλλον της εφαρμογής προκειμένου η αναπαραγωγή του παιχνιδιού να γίνεται άμεσα. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο στόχος, καθώς ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει όποια εφαρμογή θέλει στο Windows 10 PC του όπως PhotoShop, Illustrator, Autocad κ.α. Σύμφωνα με την εταιρεία, για την απρόσκοπτη πρόσβαση χωρίς lag, απαιτείται σύνδεση ταχύτητας τουλάχιστον 10mbit, ενώ μέσω του «εικονικού υπολογιστή», ο χρήστης έχει ταχύτητες download που αγγίζουν το 1Gbps. Η τιμή της συνδρομής ξεκινά από τα $35 μηνιαίως. 

Silent Space

Silent.jpg.874f1da5958455c34ff3c947fa608f88.jpg

Το 60% των εργαζομένων παγκοσμίως εργάζεται σε open-space χώρους, με πολλούς να δηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους με το θόρυβο που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις, κάτι που επηρεάζει τη συγκέντρωσή τους, την αποδοτικότητά τους και φυσικά την παραγωγικότητά τους. Με την τεχνολογία Silent Space, η ομώνυμη εταιρεία επιθυμεί να «εξουδετερώσει» το θόρυβο που επικρατεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διαχέοντας ένα ουδέτερο και ομοιογενές σήμα που μειώνει την ένταση της ομιλίας, διευκολύνοντας τους εργαζομένους να εργάζονται απρόσκοπτα.

Ήδη η τεχνολογία της Silent Space χρησιμοποιείται σε αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Total, BNP Paribas, Nokia κ.α. Το ειδικό hardware της εταιρείας μπορεί να ρυθμιστεί μέσω mobile εφαρμογής, ενώ αλλάζει χρώμα ανάλογα με το επίπεδο θορύβου.

Quizflip

quizflip.jpg.2b4bc551b6391cba47851fc26ca63aee.jpg

Το Quizflip αποτελεί ένα επιτυχημένο Project του Indegogo, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει $78.000 με τον χαρακτηρισμό «του καλύτερου εργαλείου εκμάθησης». Στην ουσία είναι μια ηλεκτρονική κάρτα που στηρίζεται στην τεχνολογία e-ink, εξασφαλίζοντας αυτονομία τουλάχιστον 1 μήνα. Μετατρέπει την εκμάθηση αρκετών θεμάτων σε παιχνίδι, με τους δημιουργούς του να αναφέρουν μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό ο χρήστης μαθαίνει το συγκεκριμένο θέμα έως και 10 φορές γρηγορότερα, εξασκώντας καλύτερα τη μνήμη του.

Προσφέρει πρόσβαση σε μια «βιβλιοθήκη πληροφοριών» μέσω ερωταπαντήσεων οι οποίες αποκαλύπτονται μόλις ο χρήστης γυρίσει ανάποδα το Quizflip. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η μελέτη πριν τις εξετάσεις αλλά και γενικές γνώσεις, είναι μερικούς από τους τομείς που το Quizflip πιστεύει ότι μπορεί να σας κάνει τη ζωή ευκολότερη. Το δείγμα που είδαμε ήταν μεν λειτουργικό, όμως η κυκλοφορία του έχει μεταφερθεί για τον ερχόμενο Μάρτιο. Η τιμή του θα κυμαίνεται περίπου στα €150.

HypnoVR

hypnovr.jpg.8b9b906821ea553121aadc510ed240ff.jpg

Η HYPNOVR είναι μια εταιρία η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων κλινικής ύπνωσης μέσω της εικονικής πραγματικότητας για τους σκοπούς της αναισθησίας, της αντιμετώπισης του πόνου, της διαχείρισης του άγχους και της νευρικότητας. Η HYPNOVR σχεδιάζει, αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά εφαρμογές λογισμικού και ιατρικές συσκευές οι οποίες θα αποτελέσουν καινοτόμα εργαλεία, προσφέροντας τα οφέλη της κλινικής ύπνωσης σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.