Ένας ευκολότερος τρόπος να μεταφέρουν χρήματα οι φίλοι μεταξύ τους.

Το WhatsApp διαθέτει μια λειτουργία πληρωμών στην Ινδία και τη Βραζιλία που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν ή να λαμβάνουν χρήματα εύκολα χρησιμοποιώντας την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων. Πρόσφατα μαθεύτηκε πως το WhatsApp εργάζεται για να φέρει τη δυνατότητα πληρωμής του στις ΗΠΑ με την ενσωμάτωση του Novi, του ψηφιακού πορτοφολιού που ανήκει στη Meta. Η λειτουργία είναι πλέον επίσημη στις ΗΠΑ, με περιορισμένη κυκλοφορία του πορτοφολιού Novi στο WhatsApp.

Η ανακοίνωσε έγινε από τον επικεφαλής της Novi, David Marcus, στο Twitter. Σε αντίθεση με το WhatsApp Pay στην Ινδία, το οποίο βασίζεται στο UPI (Unified Payment Interface) για την αποστολή και λήψη INR (Ινδική Ρουπία), το Novi επιτρέπει στους χρήστες στις ΗΠΑ να στέλνουν και να λαμβάνουν Pax Dollar (USDP), ένα σταθερό (stable) κρυπτονόμισμα, η αξία του οποίου είναι συνδεδεμένη με το δολάριο των ΗΠΑ.  Έτσι, όταν ένας χρήστης στείλει χρήματα χρησιμοποιώντας το Novi μέσω WhatsApp, ο δεύτερος χρήστης θα λάβει στην πραγματικότητα USDP, το οποίο μπορεί να κάνει ανάληψη στον τραπεζικό του λογαριασμό για αντίστοιχη αξία σε δολάρια ΗΠΑ.

Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το Novi για να στέλνουν ή να λαμβάνουν χρήματα στο WhatsApp χωρίς καμία επιβάρυνση και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αναλήψεων που μπορεί να κάνει κάποιος για να μεταφέρει χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η προσθήκη του Novi δεν αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του WhatsApp, ούτε επηρεάζει την end-to-end κρυπτογράφηση των μηνυμάτων. Προς το παρόν, το πιλοτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ, αλλά WhatsApp και Novi θα προσπαθήσουν να φέρουν αυτή τη λειτουργία και σε άλλες χώρες.

Το WhatsApp έχει αντιμετωπίσει πολλά ρυθμιστικά εμπόδια στην επέκταση του WhatsApp Pay στην Ινδία και τη Βραζιλία. Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία της υπηρεσίας, η δυνατότητα πληρωμής εξακολουθεί να έχει ανώτατο όριο 40 εκατομμυρίων χρηστών στην Ινδία. Στη Βραζιλία, το WhatsApp Pay ανεστάλη μόλις μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του το 2020 και το Facebook χρειάστηκε ένα χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές και να διαθέσει ξανά τη λειτουργία. Μένει να δούμε αν θα αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που μπορεί να επεκταθεί αργότερα.

  • Like 2