Μια σημαντική αλλαγή διαδραματίζεται αυτή την εβδομάδα στον τομέα ρύθμισης των μεγάλων ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκεκριμένα, η ΕΕ όρισε τις ιστοσελίδες των Pornhub, XVideos και Stripchat ως “Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες”, σύμφωνα με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) που ψήφισε πρόσφατα. 

Ο χαρακτηρισμός αυτός απορρέει από το γεγονός ότι η καθεμία από αυτές τις ιστοσελίδες υπερβαίνει τους 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες εντός των κρατών-μελών της ΕΕ, με βάση εσωτερικά στοιχεία που διαθέτουν. Πλέον, οι συγκεκριμένοι ιστότοποι οφείλουν να υλοποιήσουν αυστηρές απαιτήσεις σχετικά με την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών τους, την αξιολόγηση κινδύνων, την καταπολέμηση παράνομου υλικού και τη διαφανή αναφορά αποφάσεων σχετικά με το περιεχόμενο. Και οι τρεις έχουν προθεσμία ως τον Φεβρουάριο του 2024 να συμμορφωθούν.

Οι αρμόδιες Αρχές φαίνεται πως αμφισβητούν ευθέως τα στοιχεία για τον αριθμό Ευρωπαίων χρηστών που δημοσιεύει η Pornhub. Την ίδια στιγμή, η XVideos ισχυρίζεται πως έχει 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ.

Οι νέες αυτές υποχρεώσεις έχουν ως στόχο την καλύτερη προστασία των χρηστών από παράγοντες κινδύνου και παραβιάσεις όπως παιδική πορνογραφία και “deepfakes” χωρίς συναίνεση.

Ταυτόχρονα όμως, οι αυξημένες υποχρεώσεις τους δεν σταματούν εκεί. Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού οφείλουν πλέον να διευκολύνουν εξωτερικούς ελέγχους, να παρέχουν πρόσβαση δεδομένων σε ερευνητές και να μην χρησιμοποιούν ευαίσθητα στοιχεία για τη διαμόρφωση “προφίλ” των χρηστών τους με στόχο την προώθηση διαφημίσεων.  

Ο νέος χαρακτηρισμός έρχεται μετά από πιέσεις οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες αμφισβήτησαν τα στοιχεία που δημοσίευαν ορισμένοι διαδικτυακοί κολοσσοί του χώρου ως επιφανειακά, για να αποφύγουν την υπαγωγή τους στις αυστηρότερες ρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

  • Like 3
  • Confused 2
  • Sad 3