Εκ των πρωτοπόρων στον τομέα της πληροφορικής και του λογισμικού, ο Ray Ozzie είναι γνωστός όχι μόνο για την θητεία του σε υψηλόβαθμες θέσεις στη Microsoft κατά το διάστημα 2005 με 2010, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη του Lotus Notes, μιας από τις πιο ιστορικές εφαρμογές διαχείρισης εγγράφων.

Στην Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια του φετινού Mobile World Congress, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον κύριο Ozzie στο περίπτερο του Firefox OS και να ζητήσουμε τη γνώμη του για το κατά πόσο μια πλατφόρμα που βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακά πρότυπα μπορεί να έχει μέλλον στην αγορά.

 

Αναφέροντας πως η ιδέα της web πλατφόρμας ήταν κάτι που είχε απασχολήσει και τον ίδιο ήδη από το 2005, ο κύριος Ozzie δήλωσε χαρούμενος που βλέπει την Mozilla να υλοποιεί κάτι ολοκληρωμένο προς αυτή την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την επιτυχία του εγχειρήματος, εξαιτίας κυρίως της ανεπάρκειας των υποδομών ασύρματης δικτύωσης.

 

Πράγματι, είτε λόγω προβλημάτων σταθερότητας είτε γιατί σε αρκετά σημεία απλώς απουσιάζουν, τα ασύρματα δίκτυα είναι αναξιόπιστα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία χρήσης σε μια πλατφόρμα που εξαρτάται τόσο πολύ από την σύνδεση στο διαδίκτυο.

 

Αντίθετα, φάνηκε να βλέπει με πολύ πιο θετικό μάτι την πρόσφατη εξαγορά του WebOS από την LG, που το προορίζει για χρήση σε «έξυπνες» τηλεοράσεις. Σε αντίθεση με το τηλέφωνο, που το παίρνεις πάντοτε μαζί σου και εξαρτάσαι συχνά από ξένα δίκτυα, η τηλεόραση είναι συσκευή που αξιοποιεί αποκλειστικά την – πολύ πιο σταθερή – οικιακή μας σύνδεση. Για το λόγο αυτό ο κύριος Ozzie βλέπει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, περισσότερες προοπτικές στην κίνηση της LG παρά σε αυτή της Mozilla.