Ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πέτυχαν τον τετραπλασιασμό του υπάρχοντα ρυθμού μετάδοσης των ασύρματων δικτύων από τα 54 Mbps στα 216 Mbps, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας ΜΙΜΟ.

 

Οι επιτυχείς δοκιμές, οι οποίες περιελάμβαναν αρκετούς χρήστες, έλαβαν χώρα στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα ονομάζεται «MASCOT» (Multiple-Access Space-Time Coding Testbed) και το Τ.Π. της Ζυρίχης συμμετέχει σε αυτό μέσω του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Επικοινωνιών και του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Συστημάτων. Οι ερευνητές του Τ.Π. της Ζυρίχης είχαν ήδη παρουσιάσει αποδείξεις ότι η τεχνολογία ΜΙΜΟ λειτουργεί, σε μια παρόμοια διάταξη δοκιμών πριν τρία χρόνια, αν και αφορούσε μόνο σε ένα χρήστη. Παρόλα αυτά, μέχρι πρόσφατα ήταν ασαφές το κατά πόσο η αύξηση της χωρητικότητας θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε πολύπλοκα δίκτυα με αρκετούς χρήστες.

 

Ένα σημαντικό σημείου του ερευνητικού προγράμματος ήταν η ανάπτυξη διαδικασιών αποκρυπτογράφησης της σωρείας των σημάτων στο δέκτη. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν αποδοτικούς αλγορίθμους αποκωδικοποίησης οι οποίοι απαιτούν τσιπάκια μικρότερης επιφάνειας. Οι δέκτες που αναπτύχθηκαν στο Τ.Π. Ζυρίχης είναι αυτή τη στιγμή τόσο αποδοτικοί, ώστε η νέα τεχνολογία ΜΙΜΟ να μπορεί να εγκατασταθεί σε φορητούς υπολογιστές και ασύρματους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο.

 

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας ΜΙΜΟ από τα κινητά τηλέφωνα ενδέχεται να καθυστερήσει, διότι οι κεραίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή απαιτούν συγκεκριμένη απόσταση για την αξιόπιστη μεταφορά των δεδομένων. Επομένως θα πρέπει πρώτα να βελτιωθούν οι κεραίες.

 

Source.png Πηγή: Telecompaper

Source.png Πηγή: adslgr.com