Οι σημερινές συνδέσεις στο Internet μέσω δικτύων οπτικών ινών προσφέρουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές ταχύτητες – τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν.

Οι απλοί χρήστες μπορούν να κατεβάζουν ή να ανεβάζουν σε υψηλές ταχύτητες και να απολαμβάνουν απροβλημάτιστο video streaming ενώ οι εταιρείες μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες τους.

Όσο όμως το περιεχόμενο γίνεται περισσότερο πολύπλοκο και υψηλότερης ποιότητας, τόσο πιο αναγκαίες είναι οι υψηλότερες ταχύτητες. Ερευνητές στην Αυστραλία ανέπτυξαν μία σύνδεση που αγγίζει τα 44,2 terabits το δευτερόλεπτο.    Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο μέσος χρήστης στις ΗΠΑ έχει σύνδεση 50,2 megabits το δευτερόλεπτο – περίπου δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές πιο αργή από την ταχύτητα που «έπιασαν» οι Αυστραλοί ερευνητές.

Η ομάδα, που αποτελείται από ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Monash, Swinburne και RMIT κατάφεραν να αγγίξουν τέτοιες εκπληκτικές ταχύτητες χρησιμοποιώντας μία οπτική συσκευή με την ονομασία «microcomb» στη θέση των 80 περίπου λέιζερ που είναι στάνταρντ στις περισσότερες σημερινές τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Phys.org μία συσκευή microcomb «παράγει πολύ καθαρές και ισαπέχουσες γραμμές συχνοτήτων σε ένα μικροφωτονικό chip». Αυτή η εξειδικευμένη τεχνολογία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες γραμμές οπτικών ινών, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται να αλλάξει θεμελιωδώς η υποδομή ή τα καλώδια για να έχουμε υψηλότερες ταχύτητες στο μέλλον. «Αυτό που δείχνει η έρευνα μας, είναι η ικανότητα των ινών που έχουμε ήδη στο έδαφος… και που μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των τηλεπικοινωνιακών δικτύων τώρα και στο μέλλον» δήλωσε ο Bill Corcoran του Πανεπιστημίου Monash.

Αν και οι σημερινοί χρήστες δεν χρειάζονται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα μία σύνδεση 42,2Tbps, τέτοιες ταχύτητες θα μπορούσαν ακόμα και σήμερα να αξιοποιηθούν από αρκετές επιχειρήσεις που υιοθετούν τάσεις όπως το cloud computing ή το IoT. Επιπλέον, καθώς στον Ιστό το περιεχόμενο γίνεται πλουσιότερο και υψηλότερης ανάλυσης, και οι περισσότερες εταιρείες και βιομηχανίες μεταβαίνουν online και στο cloud, είναι μόνο θέμα χρόνου να χρειαστούμε υψηλότερες ταχύτητες.

  • Like 1
  • Thanks 1