Η Γερμανία και η Ολλανδία υπέγραψαν συμφωνία αυτή την εβδομάδα για την κατασκευή του πρώτου κοινού στρατιωτικού δικτύου.

Η συμφωνία υπογράφτηκε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, κατά την διάρκεια μίας συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του NATO. Η ονομασία του νέου γερμανο-ολλανδικού στρατιωτικού δικτύου είναι Tactical Edge Networking ή αλλιώς TEN. Είναι η πρώτη φορά που δύο έθνη συγχωνεύουν τμήματα του στρατιωτικού τους δικτύου και το έργο θεωρείται ως μία δοκιμή για την ενοποίηση των στρατιωτικών δικτύων και των υπόλοιπων μελών του NATO σε μελλοντική φάση.

Ο βασικός στόχος είναι όλα τα μέλη του NATO να μοιράζονται ένα κοινό στρατιωτικό δίκτυο, για να αναπτυχθούν νέα και βελτιωμένα ενοποιημένα στάνταρντ που θα εγκατασταθούν σε όλες τις χώρες μέλη του NATO. Για παράδειγμα, αρχικά το TEN θα συγχωνεύσει τις επικοινωνίες μεταξύ των χερσαίων επιχειρήσεων (D-LBO) του Γερμανικού στρατού (Bundeswehr) και του προγράμματος επικοινωνιών του Ολλανδικού Υπουργείου Άμυνας που χρησιμοποιείται από τον Ολλανδικό στρατό. Τα στρατεύματα που επιχειρούν υπό το δίκτυο TEN θα χρησιμοποιούν τους ίδιους υπολογιστές, ασυρμάτους, κινητά τηλέφωνα και tablets ανεξαρτήτου χώρας.

Η ανάπτυξη του TEN αναμένεται να κοστίσει στις δύο χώρες εκατομμύρια ευρώ για να εξοπλίσουν τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και οχήματα με νέο εξοπλισμό. Οι δύο χώρες, είχαν συμφωνήσει από τον περασμένο Μάϊο να δημιουργήσουν ένα κοινό δίκτυο για τους στρατούς τους. Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση που ακολουθεί η Κίνα ή η Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, η Κίνα ανακοίνωσε τα σχέδια της για την ανάπτυξη του δικού της λειτουργικού συστήματος που θα αντικαταστήσει το Windows OS στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από τον στρατό. Στην ίδια απόφαση κατέληξε και η Ρωσία, που θα βασίσει το δικό της λειτουργικό σύστημα σε μία διανομή Linux με την ονομασία Astra Linux, λόγω των ανησυχιών της ότι τα Windows ενδέχεται να κρύβουν κερκόπορτες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να κατασκοπεύει τις ρωσικές κυβερνητικές επιχειρήσεις.

ZDNet