Στην Ρωσία σκέφτονται για το αν θα "αποσυνδεθούν" ή όχι από την πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εν όψει δοκιμών του νέου συστήματος κυβερνο-ασφάλειας της χώρας.
 

Η δοκιμή αυτή σημαίνει ότι τα δεδομένα που διαμοιράζονται μεταξύ πολιτών και οργανισμών στην Ρωσία, θα παραμείνουν προσωρινά εντός της ρωσικής επικράτειας αντί να δρομολογηθούν διεθνώς. Ένα προσχέδιο νομοσχεδίου που ορίζει τεχνικές αλλαγές προκειμένου η δοκιμή να προχωρήσει αυτόματα, εισήχθη προς ψήφιση στο ρωσικό κοινοβούλιο την περασμένη χρονιά. Η δοκιμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν την 1η Απριλίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστεί.

Το νομοσχέδιο με ονομασία "Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας", απαιτεί από τους ρώσικους ISP's να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους, σε περίπτωση που "ξένες δυνάμεις" επιχειρήσουν να απομονώσουν την Ρωσία στο διαδίκτυο. Φορείς όπως το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του, έχουν πολλάκις προειδοποιήσει την Ρωσία για κυρώσεις έναντι των συχνών κυβερνοεπιθέσεων και παρεμποδίσεων, που συχνά κατηγορείται ότι διεξάγει ενάντια σε άλλα κράτη. Τα συγκεκριμένα μέτρα διασφαλίζουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να χτίσει το δικό της σύστημα DNS το οποίο θα συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ακόμη και σε περίπτωση που "κοπεί" η πρόσβαση σε διεθνείς servers.

Μέχρι σήμερα, λειτουργούν 12 οργανισμοί οι οποίοι επιβλέπουν τους root servers του DNS, με κανέναν από αυτούς να βρίσκεται εντός Ρωσίας. Παρ' όλα αυτά, η Ρωσία διαθέτει αντίγραφο διευθύνσεων των συγκεκριμένων server, κάτι το οποίο πιθανότατα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των διαδικτυακών συστημάτων της, ακόμη και σε περίπτωση "μαύρου" από μια εξωτερική προσπάθεια αποκοπής τους. Η δοκιμή θα διασφαλίσει επίσης την ικανότητα των ρωσικών ISP's στην ικανότητα τους να οδηγήσουν τα δεδομένα τους σε routing points ελεγχόμενα από το κράτος. Από εκεί τα δεδομένα θα "φιλτράρονται", με αυτά που μοιράζονται μεταξύ ρωσικών προορισμών να φτάνουν στον προορισμό τους, ενώ εκείνα που προορίζονται για "ξένες" τοποθεσίες θα απορρίπτονται.

Συμπερασματικά,  η Ρωσία προσπαθεί να "αναγκάσει" όλη την διαδικτυακή της κίνηση στο να περνάει πρώτα από τα συγκεκριμένα (κρατικά) σημεία δρομολόγησης, με αρκετούς να πιστεύουν ότι απώτερος σκοπός αυτής της "δοκιμής" να μην είναι τίποτα παραπάνω από ένα γιγαντώδης σύστημα λογοκρισίας, παρόμοιο με αυτό της Κίνας. Η ρωσική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους ISP's έτσι ώστε να τροποποιήσουν τον εξοπλισμό τους για μια τέτοιου είδους δοκιμή, με τους παρόχους της χώρας ναι μεν να στηρίζουν το εγχείρημα, αλλά να "χωλαίνουν" στον τρόπο εκτέλεσης του, καθώς αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην δικτυακή κίνηση της χώρας.

BBC

  • Like 3