Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να έχει ήδη νικήσει τους δύο καλύτερους παίκτες του Go στον κόσμο,με συνέπεια να θεωρείται παγκόσμιος πρωταθλητής, πότε όμως θα αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να ξεπεράσει τους ανθρώπους οδηγούς φορτηγών ή τους χειρουργούς;

Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ζήτησε τη γνώμη εκατοντάδων ειδικών.

 

Από τις απαντήσεις τους, η ομάδα υπολόγισε τον μέσο όρο των ετών που προέβλεψαν πως θα χρειασθεί η τεχνητή νοημοσύνη για να ξεπεράσει ικανότητες που έως σήμερα θεωρούνται χαρακτηριστικές για το ανθρώπινο είδος της. Έτσι, με βάση τις απαντήσεις τους κατέληξε στο συμπέρασμα πως από το 2027 οι αλγόριθμοι θα οδηγούν καλύτερα τα φορτηγά από τους επαγγελματίες οδηγούς, ενώ από το 2053 θα είναι ουσιαστικά άχρηστο και το επάγγελμα του χειρουργού.

 

Συνολικά, οι ειδικοί προβλέπουν πως αγγίζει το 50% η πιθανότητα σε 45 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη να έχει ξεπεράσει όλες τις ανθρώπινες δεξιότητες. Επίσης, σε 120 χρόνια, αναμένεται πως θα έχουν αυτοματοποιηθεί όλες οι εργασίες.

 

Οι ερευνητές ζήτησαν τη γνώμη και των 1.634 επιστημόνων που συνέταξαν άρθρα τα οποία υποβλήθηκαν το 201 σε δύο από τα σημαντικότερα συνέδρια για την τεχνητή νοημοσύνη (το Neural Information Processing Systems και το International Conference on Machine Learning). Από αυτούς, απάντησαν οι 352.

 

Link.png Site: Zdnet