Είναι γνωστό ότι η Sony κατασκευάζει πολύ καλούς αισθητήρες που λειτουργούν σαν το μάτι της κάμερας, αλλά από ότι φαίνεται η Ιαπωνική εταιρεία είναι καλή και στο να σχεδιάζει μάτια και για ρομπότ επίσης.

Η Sony ανακοίνωσε τη διάθεση ενός νέου αισθητήρα όρασης υψηλής ταχύτητας ώστε τα βιομηχανικά ρομπότ να είναι σε θέση να εντοπίζουν και να ανιχνεύουν αντικείμενα με 1000 fps (frames per second, καρέ το δευτερόλεπτο). Τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά περιβάλλοντα τυπικά δεν είναι και τα πιο προηγμένα.

 

Συνήθως, οι χειριστές πρέπει να έχουν σχεδιάσει και προκαθορίσει τις κινήσεις τους χρησιμοποιώντας κάποιο λογισμικό, αφού δεν προορίζεται να κάνουν κάτι διαφορετικό από το να ακολουθήσουν ένα σύνολο κινήσεων με σειρά προτεραιότητας, ξανά και ξανά. Ο υψηλής ταχύτητας αισθητήρας οράσεως ωστόσο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή αυτόνομων μηχανών που θα μπορούσαν να αντιδράσουν ταχύτατα στις κινήσεις ενός άλλο αντικειμένου και σε πραγματικό χρόνο.

 

Κάτι τέτοιο είναι δυνατό επειδή το ίδιο το τσιπ είναι σε θέση να επεξεργαστεί εικόνες και μπορεί άμεσα και απευθείας να στείλει τη πληροφορία στο μηχάνημα σχετικά με αυτό που βλέπει – δεν είναι απαραίτητη η αποστολή των εικόνων σε έναν άλλον, ξεχωριστό υπολογιστή για επεξεργασία.

 

Στο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε το σύστημα να αναγνωρίζει διαφορετικά νομίσματα με μία ματιά και να ανιχνεύει ξεχωριστά τα δάχτυλα καθώς κινούνται κ.ά. Μόλις βρει τον δρόμο του για τα εργοστάσια, ο αισθητήρας θα μπορούσε άμεσα επίσης να ανιχνεύσει δυσλειτουργίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη παραγωγή, να αποτρέψει ατυχήματα κ.ά. Το καλύτερο πάντως πράγμα που σχετίζεται με τον αισθητήρα είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιο concept, αλλά για ένα πραγματικό προϊόν που θα εισέλθει σύντομα στην παραγωγή με την Ιαπωνική εταιρεία να σχεδιάζει τον δειγματισμό σε εταιρείες υποψήφιους πελάτες από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

 

 

Link.png Site: Engadget