Την αθέμιτη χρήση των δεδομένων εκατομμυρίων δωρητών τους, ώστε να εξασφαλίσουν από αυτούς νέες δωρεές, διαπίστωσε στη Βρετανία το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (Information Commissioner's Office), στην περίπτωση 11 κοινωφελών οργανώσεων.

Στις οργανώσεις αυτές περιλαμβάνεται η Oxfam και το Βρετανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, ενώ σε όλες επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.

 

Το Γραφείο ανακάλυψε πως ορισμένες οργανώσεις συνέθεταν προφίλ με δεδομένα από διάφορες πηγές, με σκοπό να απευθυνθούν «στοχευμένα» σε παλιούς και νέους δωρητές. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, γι’ αυτό τον σκοπό ορισμένες ΜΚΟ αντάλλασσαν δεδομένα μεταξύ τους.

 

Άλλες οργανώσεις είχαν προσλάβει εταιρείες για να εκτιμήσουν τις οικονομικές δυνατότητες των δωρητών τους, με βάση στοιχεία όπως το εισόδημά τους, τον τρόπο ζωής, τα ακίνητα που κατέχουν και τον κοινωνικό τους κύκλο. Υπήρξαν επίσης κρούσματα που η διαδικασία αυτή είχε ως στόχο και τον εντοπισμό των δωρητών που θα ήταν πιο πιθανό να πεισθούν να αφήσουν στις ΜΚΟ κάποιο κληροδότημα.

 

Link.png Site: BBC