Για να βοηθήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα, επιστήμονες από το Carnegie Mellon και το Πανεπιστήμιο της North Carolina State κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εξωσκελετό με ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ειδικά ελατήρια και τροχαλίες δημιουργώντας κάτα κάποιο τρόπο ένα είδος μπότας που αυξάνει περίπου 7% την αποτελεσματικότητα στο περπάτημα σε σχέση με τα απλά παπούτσια.

Ο μηχανισμός είναι εμπνευσμένος από το ανθρώπινο μυϊκό σύστημα, και πιο συγκεκριμένα από την λειτουργία του αχίλλειου τένοντα, του αστράγαλου και της κνήμης και στόχος είναι να βοηθήσει άτομα με κινητικά προβλήματα ή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό να βελτιώσουν το περπάτημα τους χωρίς να είναι απαραίτητο να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ειδικά οχήματα, εξοπλισμό ή μπαταρίες.

Αποτελείται από ένα μηχανικό συμπλέκτη, ο οποίος είναι παράλληλος με τη κνήμη και ο οποίος τραβά ένα ελατήριο όταν το πόδι αγγίξει το έδαφος και στη συνέχεια το απελευθερώνει, αφήνοντας το ελεύθερο.

 

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στον ιστότοπο Nature αλλά και στο National Science Foundation, το εγχείρημα χρειάζεται βελτιώσεις, καθώς έχει εφαρμογή μόνο σε ομαλή ταχύτητα βάδισης και μόνο σε επίπεδο έδαφος.

Οι περαιτέρω έρευνες εστιάζουν στη δημιουργία ενσωμάτωσης ηλεκτρονικών που θα προσαρμόζονται καλύτερα στη βάδιση του καθενός ή και σε μη επίπεδο έδαφος όταν τα ελατήρια απελευθερώνονται. Απώτερος στόχος είναι ο μηχανισμός να έχει εφαρμογή και σε ηλικιωμένους ανθρώπους για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

 

Οι ερευνητές ελπίζουν πως θα συνεργαστούν με μια εταιρεία αθλητικών ειδών για την εμπορευματοποίηση του μηχανισμού με κόστος χαμηλότερο από ένα ζευγάρι μπότες για σκι. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε δείτε πως ο μηχανισμός λειτουργεί στη πράξη.

 

 

Link.png Site: Engadget